Инфо

16. август 2019.16. авг 2019.
У Србији на јесен нови закон о обавезном осигурању у саобраћају, већа надокнада штете

У Србији на јесен нови закон о обавезном осигурању у саобраћају, већа надокнада штете

(Бета) - Новим законом о обавезном осигурању у саобраћају, који ће на јесен разматрати посланици Скупштине Србије, због већег степена сигурности у саобраћају подићи ће лимите за надокнаду штете у саобраћајним несрећама за 150 одсто, рекао је данас генерални секретар Удружења осигуравача Србије (УОС) Душко Јовановић.

Он је на конференцији за новинаре о саобраћајним несрећама, последицама и губитку права из осигурања, рекао да је предлогом новог закона предвиђено да се максимални износ за штету на стварима са 200.000 евра подигне на 500.000 евра, а за штету на лицима са милион евра на око 2,5 милиона евра.

"Приближавањем ЕУ Србија ће бити у обавези да усвоји њене правне тековине и подигне те лимите за штету на стварима на милион евра, а на лицима на пет милиона евра", рекао је Јовановић.

Додао је да грађани Србије треба да знају да ако изазову саобраћајну несрећу у земљама ЕУ, а криви су јер су возили без дозволе, под утицајем алкохола и опојних средстава, технички неисправно возило или побегли са лица места, треба да рачунају са надокнадама од милион и пет милиона евра у зависности која је врста штете.

"Уколико пијани возач изазове собраћајну несрећу у којој погине једно лице накнада може да износи и више од четири милиона динара јер право на накнаду имају сви чланови пориодице уколико живе у заједници, а тај износ може да буде увећан ако је страдао један од родитеља, а деца треба да се школују", рекао је Јовановић.

Он је казао да је недавно исплаћена штета од 370.000 евра јер је један младић из централне Србије у саобраћајној несрећи убио једно лице па му је отац продао целокупно имање да би надокнадио штету.

Осигуравајућа кућа након несреће исплати штету и у име оних који су изгубили право из осигурања, зато што су возили без дозволе, пијани или под утицајем дрога и психоактивних супстанци или је возило било технички неисправно, али према речима Јовановића, ту суму касније потражује од тих регресних дужника, односно оних кои су изазавали несрећу.

Јовановић је истакао да ако регресни дужник оде у затвор штета се надокнађује из његове имовине, или је намирује његова породица у једнократном износу или на рате, зависно од осигуравајуће куће.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП Србије Небојша Арсов рекао је да се у овој години у Србији догодило 22.000 саобраћајних несрећа у којима је погинуло 310 особа, а тешке телесне повреде задобили је 1.800 људи.

"Само у периоду од 1. јуна до данас догодило се 7.800 саобраћајних несрећа у којима је погинуло 149 људи, а 800 је повређено.

"У августу већ годинама највише љиуди гине (62), следи октобар са (61) и септембар (50), због чега ће саобраћајна полиција продужити појачану контролу и после завршетка летње сезоне", рекао је Арсов.

Он је казао да саобраћајна полиција решење за подизње безбедности у саобраћају види у пре свега одговорнијем понашању свих учесника у саобраћају, чешћој техничкој контроли возила, бољој инфарструктури и едукацијама и кампањама за подизање свести.

Возачи са повећаним новоом алкохола у крви изазвали су, како је рекао, прошле године 11 одсто свих незгода и 14 одсто несрећа у којима је било погинулих.

Истакао је да је само у јуну ухваћено 410 возача са алкохолом у крви преко два промила иако је за то предвиђена казна затвора од 30 до 60 дана, новчана казна од 120.000 до 140.000 динара, 15 казнених поена и забрана вожње од девет месеци.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa