Инфо

17. август 2019.17. авг 2019.
СПЦ данас слави седам светих мученика из Ефеса

СПЦ данас слави седам светих мученика из Ефеса

Данас СПЦ и верници прослављају Светих седам мученика из Ефеса и Свештеноученика Козму равноапослтолног.

Хришћани су прогоњени за време цара Декија. Цар је дошао у Ефес, и ту је приредио велико празновање у част мртвих идола, али и велики покољ хришћана.

Седам младића се молило богу да спасе хришћански род. Они су били синови најугледнијих старешина ефеских, и звали су се: Максимилијан, Јамвлих, Мартинијан, Јован, Дионисије, Екзакустодијан и Антонин.

Када су били оптужени код цара, они су се склонили на једно брдо иза Ефеса, звано Охлон, и ту се сакрили у некој пећини. Кад је за то цар сазнао, наредио је да се пећина зазида.

Царски дворјани, Теодор и Руфин, потајни хришћани узидали су и један ковчежић од бакра са оловним плочама, на којима су била исписана имена ових младића и њихова мученичка смрт у време цара Декија.

Прошло је од тада преко двеста година. У време цара Теодосија Млађег (408-450) настао је велики спор око васкрсења мртвих јер су неки сумњали у васкрсење.

И цар Теодосије је био у великој жалости због тога спора међу верницима и молио се да богу да помогне људима да сазнају истину.

Тада се мученици пробудише из сна, млади и здрави какви су и заспали.

То чудо се разгласило на све стране, па и сам Теодосије дође са великом свитом да рауговара са младићима. После недељу дана они су поново утонули у сан да чекају опште васкрсење.

Цар је хтео да положи њихова тела у златне ковчеге, али му се они јавили у сну и рекли му да их остави на земљи.

Светих Седам Отрока Ефеских били су врло поштовани у првом периоду хришћанства, али данас је легенда о њима сасвим заборављена. Ретко се где више може пронаћи црква подигнута у њихову част, или фреска на којој су насликани.

Ипак, српска православна црква сећа их се на овај дан, а верује се да је ово погодно време за мирење и опрост грехова јер су и Свети младићи из Ефеса устали како би решили размирицу међу тадашњим хришћанима.

Седам светих мученика ефешких призивају се у помоћ код несанице.

Свештеномученик Козма равноапостолни
Родом од Етолије, из села Мегадендрон (Велико Дрво). Као младић отишао у Св. Гору, где у Филотејском манастиру буде пострижен за инока. Но гоњен свагдашњом жељом да проповеда Јеванђеље народу он оде у Цариград, где испроси за то благослов од патријарха Серафима II. И обиђе све придунавске крајеве проповедајући Јеванђеље, но највише се задржа у Албанији, где и пострада од неког Курт паше, кога Јевреји раздражише против Козме. Козма буде удављен од Турака, па онда бачен у реку 1779 год. Чудотворне мошти почивају му у селу Колкоидас у храму Св. Богородице недалеко од града Фиери. Пострадао за Господа свога у 65 години.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa