Инфо

18. август 2019.18. авг 2019.
СзС: Обавезујући документ или бојкот

СзС: Обавезујући документ или бојкот

Савез за Србију (СзС) је данас предложио организаторима сутрашњег, трећег округлог стола власти и опозиције на Факултету политичких наука у Београду, да се на дневни ред стави један обавезујући документ.

Њиме би се сви потписници, као парламентарне политичке странке, обавезали да ће до 15. септембра доћи до промена у Радио-телевизији Србије и у Регулаторном телу за електронске медије кроз закониту скупштинску процедуру, у складу с препорукама експертског тима "Један од пет милиона".

"Ако то власт прихвати, онда има смисла наставити разговоре и договоре око преосталих услова за слободне изборе. Питање слободе медија није питање само 45 дана током изборног процеса, већ пре свега медијских слобода између два изборна циклуса, када у Србији влада тотални медијски мрак", пише у саопштењу.

Додаје се да уколико власт сутра не буде спремна да прихвати такав договор, то значи да не жели никакав договор, оцењено је у саопштењу.

"А посебно не желе ништа да промене у сфери слободе медија која је кључни предуслов за фер и поштене изборе. У том случају долази време за проглашење бојкота наступајућих избора", наводи СзС.

СзС је у саопштењу оценио да формат округлих столова власти и опозиције на ФПН не приближава ономе што траже опозиција потписници "Споразума с народом" и организатори протеста "Један од пет милиона".

СзС каже и да су ти скупови "необавезујући", а да теме нису из препорука Стручног тима протеста.

"Веома поштујући организаторе и струковна удружења која учествују на округлим столовима на Факултету политичких наука, дужни смо да уочи трећег округлог стола констатујемо да нас овај формат не приближава ономе што је тражено од стране опозиције, потписника "Споразума са народом" и организатора протеста 'Један од пет милиона'", пише у саопштењу.

СзС је казао да мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом који би потписале обе стране и који би се примењивао одмах, у потписаним роковима.

"Ако тога нема, онда је свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима, само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака", пише у саопштењу СзС.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa