Инфо

19. август 2019.19. авг 2019.
180 година општине Коцељева

180 година општине Коцељева

Данас општина Коцељева обележава свој дан и слави значајан јубилеј, 180 година постојања.
Тим поводом ће у подне у Дому културе бити одржана свечана академија.


1. маја 1839. године, после великих административних промена у Србији, село Коцељева је, (по први пут у историји свог постојања), заједно са селом Бресница, добило статус Општине са Примиритељним судом, који ће у континуитету задржати до данас.

Преображење се као Дан општине Коцељева слави од 2007.године уместо 23.септембра Дана ослобођења у Другом светском рату.


Деведесетих година XИX века, у време када се у Коцељеви налазио Јанко Веселиновић, она почиње да прима обележја варошице. Имала је школу, цркву, општину, три кафане, три трговине са разноврсном робом, две опанчарске и две ковачке радње. Јанко Веселиновић је био учитељ у Свилеуви и Коцељеви. Марта 1889. године изабран је за председника општине и на тој дужности остао до септембра 1890. године. Људи овог краја оставили су снажан утисак на књижевника Јанка Веселиновића, па их је трајно забележио у својим најпознатијим приповеткама.

У време Првог светског рата, народ Коцељеве делио је судбину осталих делова Србије. Велике битке (Церска и Колубарска) вођене су у непосредној близини ове територије, а у њима су бројно учествовали и становници Тамнаве. Из села Драгиње, Степа Степановић - командант Друге армије, руководио је Церском битком.

На брду Жућак, изнад Коцељеве вођена је битка између наших и непријатељских снага, а налазећи се близу фронта, становници околних места вукли су топове на Цер и довлачили рањенике у Драгиње и Коцељеву. У периоду између Првог и Другог светског рата Коцељева се још више развијала, а њен живот постајао интезивнији и разноврснији. Коцељева је 1924. године добила статус варошице.

1. јануара 1960. године, општина Коцељева увећава се за још 11 нових села, и у том саставу остаје до данас.

До доношења Статута општине Коцељева 1974. године, Коцељева се звала Коцељево. Статутом од 1974. године то се мења, и Коцељеви се враћа њен изворни назив Коцељева, како се звала до 1945. године. То је потврђено и у Службеном гласнику из 1977. године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa