Инфо

23. август 2019.23. авг 2019.
Блиц: Веће плате у јавном сектору у просеку за седам одсто

Блиц: Веће плате у јавном сектору у просеку за седам одсто

(Бета) - Плате у јавном сектору, које прима скоро 600.000 запослених у Србији, могле би да буду веће за шест, највише седам одсто у просеку, а повећање се може очекивати и ове године, пише данашњи Блиц.

Како сазнаје лист, толике су могућности за повећање зарада које се исплаћују из буџета, а раст од око шест одсто Влада је начелно договорила и са Међународним монетарним фондом (ММФ) приликом претходне посете мисије фонда Србији у мају ове године.

Повећање би требало очекивати крајем ове године, најкасније до јануара 2020, а није искључено да буде и веће од тренутно економски оправданог.

Извор "Блица" из Владе Србије је казао да је раст од око шест одсто "нешто што је реално с обзиром на то да ће за толико номинално бити увећан БДП Србије".

Како се додаје, није искључено и веће повећање, као што је било и претходне године.

Подсећа се да је раст од око шест процената био економски оправдан и реалан у прошлој години, али да је Влада "помоћу неколико трикова, од којих је један био укидање доприноса за незапослене, успела да намакне веће повећање".

"То би врло вероватно могло да се догоди и ове године, само је питање на који конкретно начин", рекао је извор "Блица".

Он је додао да ће разговори унутар Владе о повећању плата бити интензивнији од наредне недеље, а уочи доласка мисије ММФ-а.

"Блиц" подсећа да су почетком године запослени у јавном сектору добили повећање плате од седам до 12 процената.

Највиће, 12 одсто, припало је медицинским сестрама и стоматолошким техничарима, што је у просеку били повећање за око 4.000 динара, док су лекари и стоматолози добили повишицу од 10 одсто.

Запосленима у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити припало је повећање од девет процената, а слушбеницима Пореске управе и Управе царина по 8,5 одсто.

Осталим запосленима у јавном сектору држава је увећала зараде за седам одсто.

Већу плату за пет процената од јануара ове године добили су и сви запослени у јавним предузећима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa