Инфо

24. август 2019.24. авг 2019.
Објављена изабрана Исидорина дела

Објављена изабрана Исидорина дела

Комплет изабраних дела Исидоре Секулић недавно је "изашао" у издању Гласа Цркве из Шапца, под покровитељством Министарства правде - Канцеларије за односе с црквама и верским заједницама. Посвећен је 110-годишњици доласка Исидоре Секулић за професорку у Шабац (1909) и поводом 100-годишњице изласка њеног најпопуларнијег романа - "Ђакон богородичине цркве" (1919).

- Исидора Секулић, игуманија и најпожртвованија подвижница српске културе, пред крај живота резигнирано је и са сетом исповедила своме пријатељу песнику и антологилару Мији Павловићу: "Моје дело је шака шљунка, бачена у дубоку рупу српске некултуре", каже за "Глас Подриња" др Љубомир Ранковић , уредник издања, који је, заједно са својим сарадницима, брижљиво и посвећено прикупљао и вадио тај "шодер" из блата са "дна рупе" као најдрагоценије бисере и сабрао их у пет књига на 2.500 страница.

У овом комплету појавили су се, до сада необјављени и скривани, драгоцени Исидорини текстови њених разговора са св. Владиком Николајем Велимировићем, кога је изузетно ценила и поштовала, чиме је уклоњена велика неправда према славној ауторки и њеном делу, истиче са нескривеним поносом, али и горчином, др Ранковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa