Инфо

25. август 2019.25. авг 2019.
фото: Данас

фото: Данас

Трифуновић: ЕУ да буде медијатор

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић позвао је председника Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвида Мекалистера да буде медијатор у преговорима за фер изборе у Србији.

Трифуновић је у отвореном писму позвао Мекалистера да под патронатом Европске уније организује дијалог представника власти и опозиције из Србије, уз учешће цивилног друштва и новинарских удружења, како би се дошло до договора о реалном оквиру у ком би били одржани избори 2020. године.

Председник ПСГ-а је у писму подсетио да би редовни парламентарни избори у Србији требало да се догоде 2020. године, али да у последњих неколико недеља већина опозиционих странака озбиљно разматра бојкот ових избора, пошто не постоје услови да они буду фер и поштени.

"ПСГ разуме да је учешће на изборима и касније у парламенту камен темељац демократског друштва, и ми ћемо се борити за изборне услове до самог краја. Ми смо узели учешће у округлим столовима на којима су разговарали власт и опозиција, али ови разговори нису довели ни до каквог напретка и упитно је да ли ће се више и организовати", навео је Трифуновић.

Он сматра да би медијација Мекалистера била значај корак у превазилажењу тренутне кризе и оцењује да би као у случају Северне Македоније институције ЕУ морале бити спремне да раде са странкама, да осигурају пуну примену свих договора који би били постигнути.

"Такође, желимо да подигнемо пажњу о потреби за извештајем који би јавно и директно указао на проблеме у систематским проблемима у владавини права. 'Прибе извештаји' су се у Северној Македонији показали као добар корак у усвајању препорука и побољшању како владавине права тако и бољих изборних услова", написао је Трифуновић.

Пошто су се све велике владајуће и опозиционе странке сагласиле за приступ Србије у Европску унију, по оцени Трифјуновића "једино што има смисла" је да пристану на овај формат у ком би ЕУ била медијатор који би помогао да се избегне озбиљна политичка криза.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa