Инфо

25. август 2019.25. авг 2019.
Преговори о минималцу

Преговори о минималцу

Настављају се преговори Социјално-економског савета о минималној цени рада. Тренутни минималац од око 27.000 динара сада у Србији прима око 350.000 запослених. Влада, синдикати и послодаваци се слажу да у буџету има простора за повећање минималне зараде, али се још не зна колика ће она бити. Циљ је да се до 2021. минималац изједначи са минималном потрошачком корпом.

Процењује се да сваки пети запослени у Србији ради за минималац од 27.000 динара, а минимална потрошачка корпа кошта око 37.000.

Суфицит у буџету закључно са јулом износи 48 и по милијарди динара, што отвара могућност за веће зараде. Синдикати сматрају да би повећање минималца од око 20 одсто испунило њихове захтеве.

"Садашња минимална зарада је 27.022 динара. Оно што је наш захтев – да она достигне ниво између 32 и 33.000, што значи између пет и 6.000 да буде повећање. То даје могућност да наредне године достигнемо минималну потрошачку корпу у складу са договором који смо имали", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, преноси РТС.

У синдикату Независност сматрају да би повећање минималне цене рада смањило одлазак наших радника у иностранство.

"Свако ко има иоле употребљиву квалификацију неће да ради за мање од 300, 350 евра за најједноставније послове, а камоли сложеније. То како се односите према минималној цени рада је показатељ шта мислите о интересима велике већине сиромашних грађана", сматра Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност.

Овакви захтеви синдиката за послодавце нису прихватљиви.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa