Инфо

2. септембар 2019.2. сеп 2019.
Комерсант: ЕУ упозорила Србију да тешко да ће више моћи да седи на две столице

Комерсант: ЕУ упозорила Србију да тешко да ће више моћи да седи на две столице

(Бета) - Европска унија је Србији ставила до знања да ће "тешко моћи да седи на две столице" после потписивања споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, пише данас московски дневник "Комерсант".
Дневник наводи да је ЕУ позвала Србију да одбије потписивање тог споразума, саопштивши да оно противуречи плановима Србије о уласку у ЕУ.


"Тиме је Брисел ставио до знања Србији да тешко да може да седи на две столице", пише лист и додаје да у Београду одговарају да до уласка у ЕУ имају право да потписују такве споразуме са било којим државама.

"Комерсант" подсећа да Србија ипак ускоро треба да се определи и усагласи своју спољњу политику са ЕУ, укључујући и односе с Русијом.

Дневник подсећа да су директан позив Србији да одустане од потписивања споразума упутили министри спољних послова ЕУ у Хелсинкију, после сусрета председника Александра Вучића са новим амбасадором Русије у Београду Александром Боцан-Харченком.

"Позив ЕУ Србији је ново упозорење Брисела да је неприхватљива политика седења на две столице у односима са Западом и Русијом, коју покушава да спроводи Вучић. Брисел је већ више пута подсећао руководство Србије ко је њен главни партнер: са ЕУ има 60 одсто трговинске размене, а са Русијом мање од седам одсто, док је обим европских инвестиција у Србију више пута већи него руских", наводи дневник.

Лист цитира шефа београдског Центра за спољну политику Драгана Ђукановића који каже да споразум са Евроазијском унијом за Србију нема суштински значај.

Комерсант наводи да експерти сматрају да потписивање тог споразума значи да Србија покушава да натера ЕУ да убрза процес евроинтеграције Србије.

Лист подсећа да у складу са новом стратегијом проширења ЕУ, Србија може да уђе тек 2025. године, али да Беорад ускоро мора да започне дијалог о спољној и одбрамбеној политици.

"Тада ће Србија морати или да се прикључи политици ЕУ према Русији, укључујући и кадаје реч о санкцијама, или ће морати да се опрости са плановима о европској будућности. У том случају питање о изласку из споразума са Евроазијском унијом отпада само по себи", закључује дневник.


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa