Инфо

2. септембар 2019.2. сеп 2019.
Комплетна дигитализација просвете у Србији до 2021. године, најавила премијерка

Комплетна дигитализација просвете у Србији до 2021. године, најавила премијерка

(Бета) - Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас свим ученицима у Србији почетак нове школске године и најавила да ће дигитализација просвете бити завршена до 2021. године.

Брнабић је, заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем, обишла обновљену Основну школу "Први мај" у Владимировцу, Општина Алибунар, и присуствовала првом часу на почетку нове школске године, саопштила је Влада Србије.

Она је подсетила да је држава, преко Канцеларије за јавна улагања, уложила приближно 150 милиона евра у реконструкцију 128 школа широм Србије и напоменула да је у овом тренутку у току реконструкција 25 школа, док се у 50 спроводе јавне набавке, односно припрема јавних набавки.

"Влада Србије ће остати посвећена образовању јер је то кључ успеха целог нашег друштва", поручила је Брнабић.

Она је као изазов са којим се суочавају и најразвијеније земље навела едукацију најмлађих за послове 21. века, за које се сада не зна ни како ће изгледати, јер се промене дешавају веома брзо.

"Драго ми је да смо у првој години мандата ове владе увели програмирање као обавезан предмет од петог разреда основне школе, а од ове школске године уводимо и у седмом и у осмом разреду, и то један од најнапреднијих програма у Европи", нагласила је председница Владе.

По њеним речима, школе су 2017. године, у оквиру академске мреже, повезане на безбедан интернет, при чему се у овој години улаже додатних 20 милиона евра за повезивање 500 школа на брзи и бежичан интернет.

"Прошле године смо кренули са увођењем дигиталних уџбеника. Ове године Србија први пут има 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ученика широм наше земље. Ради се буџетирање за још 10.000 дигиталних учионица у 2020. години, а циљ је да до 2021. године имамо комплетну дигиталну просвету", истакла је Брнабић.

Она је навела да је ове године уписано приближно 1.000 ученика у специјализована ИТ одељења, те да се већ од следеће године уводи програмирање од првог разреда као обавезан предмет.

"У оквиру укупног побољшања услова, од 1. јануара их очекује значајно повећање плата, које су и више него заслужили", најавила је Брнабић.

Министар просвете Младен Шарчевић је такође пожелео свим ученицима срећан почетак нове школске године, наводећи да је у току реконструкција више десетина школа у Србији.

Он је навео да се ради на томе да школе буду енергетски ефикасне и да имају све услове за брзи интернет.

"Србија је у кратком временском периоду спровела интензивне реформе у систему образовања и то је можда најбоље оценила Европска комисија. Те промене у просвети су видљиве", истакао је министар.

Реконструкција Основне школе "Први мај", која има 308 ученика распоређених у 23 одељења и у којој се настава одвија на српском и румунском језику, коштала је приближно 340 милиона динара.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa