Инфо

5. септембар 2019.5. сеп 2019.
Никезић: Дуг Србије према другим државама повећан са 723 милиона на четири милијарде евра

Никезић: Дуг Србије према другим државама повећан са 723 милиона на четири милијарде евра

Дуг Србије према другим државама је за седам година власти Српске напредне странке повећан са 723 милиона на четири милијарде евра, указао је члан Председништва Странке слободе и правде Душан Никезић.

Он је у ауторском тексту у НИН-у навео да ће се само по основу нових, до сада потписаних и најављених кредита од страних држава у износу од 6,3 милијарде евра, јавни дуг Србије ускоро повећати на више од 30 милијарди евра, а страним државама ће Србија дуговати више од 10 милијарди евра или једну трећину укупног јавног дуга.

"Намеће се питање за кога градимо толике ауто-путеве и пруге када Србију годишње напусти више од 50.000 младих људи. Ако овако наставимо, силну инфраструктуру која се најављује неће имати ко да користи, а без грађана замреће и привреда. Остаће само празни путеви и нагомилани дугови страним државама", сматра Никезић, који је бивши државни секретар у Министарству финансија.

Додао је да је у условима када опасност од нове глобалне рецесије није занемарљива "неопходно да се Србија фокусира на интересе домаће привреде и да ограничене ресурсе усмери у пројекте и привредне гране које ће обезбедити највећи импулс нашем привредном расту, а то свакако нису милијарде евра кредита страних држава за пројекте за чију се реализацију ангажују стране компаније".

"Ако се председник Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали хвале вишком у државној каси, зашто је Србија од Фонда за развој Абу Дабија за потребе буџета, уз камате знатно веће од тржишних, позајмила додатних 176 милиона и повећала дуг том Фонду на 1,77 милијарди евра? Коме је то у интересу? Грађанима Србије сигурно није", оценио је Никезић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa