Инфо

6. септембар 2019.6. сеп 2019.
Раст кредитне активности банака у Србији

Раст кредитне активности банака у Србији

(Бета) - Укупни кредити привреде, грађана и предузетника у Србији на крају августа ове године износили су око 2.455 милијарди динара, што је за 1,6 одсто више него у јулу, објавило је Удружење банака Србије.

Укупне позајмице привреде у августу износиле су око 1.390 милијарде динара и за 2,1 одсто су биле веће него претходног месеца, а предузетника око 51 милијараду динара, што је раст од 0,1 одсто у односу на јул.

Дуг становништва банкама увећан је један одсто, на око 1.015 милијарди динара.

Међу кредитима становништва, готовински зајмови су имали раст од 1,5 одсто, потрошачки су били већи за 1,7 одсто, зајмови за рефинансирање су смањени за 3,4 одсто, стамбени кредити су повећани један одсто, а пољопривредни кредити су имали раст од 2,7 одсто.

У кашњењу отплате на крају августа било је 5,1 одсто укупних банкарских позајмица, колико и у јулу.

Удружење банака је навело да је последњих годину дана број корисника кредита повећан за око 42.000.

"Имајући у виду значај кредитне активности за привредни раст овај податак нам може говорити да се на тржишту кредита појављују нови корисници, било као сасвим нови учесници који се до сада нису појављивали на страни кредитне тражње (тек ступили на тржиште рада и слично) или, пак да се ради о постојећим корисницима кредита који имају могућности задуживања и те могућности користе у значајнијој мери обзиром на врло повољне услове задуживања", оценило је удружење.


Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa