Инфо

7. септембар 2019.7. сеп 2019.
Триван: Процењене инвестиције у области екологије у Србији износиће 15 милијарди евра

Триван: Процењене инвестиције у области екологије у Србији износиће 15 милијарди евра

(Бета) - Министар заштите животне средине Горан Триван казао је да процењене инвестиције у пројекте из области заштите животне средине у Србији у наредном периоду износе 15 милијарди евра, од чега скоро пет милијарди за отпадне воде и око две милијарде за управљање чврстим отпадом, да би Србија могла да достигне еколошке стандарде развијених земаља, саопштило је данас то министарство.
Триван је у оквиру Међународног сајма инвестиција и трговине (ЦИФИТ 2019) у Сјамену, у Кини, рекао да је стратешко опредељење Србије успостављање и изградња 27 регионалних центара са савременом чистом технологијом за третман отпада и искоришћења отпада као ресурса, и навео да су приоритетни региони спремни за улагања.

Он је навео да процењене инвестиције за изградњу постројења за третман опасног отпада и потребне инфраструктуре његовог збрињавања крећу и до 50 милиона евра и изразио уверење да је пречишћавање отпадних вода најважније еколошко питање, и да је неопходно да се у што краћем року у свим градовима и општинама, изграде постројења за ту намену.

Триван је истакао да је у Србији у овом тренутку 13 јединица локалних самоуправа спремне за изградњу, а да су још 32 општине и градови у финалној фази припреме пројектно-документације који ће у кратком року бити спремни за изградњу.

Укупне процењене вредности тих пројеката износе преко 800 милиона евра и представљају прву фазу изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, нагласио је Триван.

Триван је представио планове и пројекте који чекају Србију на путу достизања савремених стандарда у заштити животне средине и представио потенцијале Србије за добре послове у тој области, пре свега у области управљања отпадом, третмана опасног отпада и изградње постројења за пречишћавање отпадних вода.

Он је позвао кинеске привреднике али друге заинтересоване међународне инвеститоре да улажу у заштиту животне средине у Србији уз обострану добробит.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa