Инфо

9. септембар 2019.9. сеп 2019.
Н1

Н1

Пети округли сто на ФПН: Проблеми бирачког списка и изборне администрације

Данас ће на Факултету политичких наука у Београду бити одржан пети у низу округлих столова у оквиру Дијалога о изборима 2020, који ће бити посвећен проблемима бирачког списка и изборне администрације.

"Поуздан бирачки списак и интегритет изборне администрације су од кључне важности за обезбедјивање права грађана на фер и слободне изборе. Округли сто ће бити посвећен проблемима у овој области за које је могуће наћи задовољавајућа трајна или прелазна решења у периоду до одржавања наредних парламентарних, покрајинских и локалних избора", наводи се у позиву медијима.
Прочитајте још:

До сада одржано уводни округли сто и три тематска панела која су били посвећени финансирању кампања и медијима у изборном процесу.

Факултет политичких наука Универзитета у Београду и Фондација за отворено друштво, Србија организују серију округлих столова поводом парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже на пролеће 2020.

"Избори су централно место демократског уредјења и важан извор легитимитета демократске власти. Србија ће ускоро обележити тридесетогодишњицу од првих избора одржаних након обнове вишепартизма", наводи се у позиву.

Организатори су навели и да је после три деценије изборни процес у Србији оптерећен бројним проблемима који резултирају несигурношћу и представљају подлогу за оспоравање изборних резултата.

Округли сто ће бити модерирана дебата позваних учесника по "Цхатхам Хоусе" правилу, а на учешће у дијалогу позвани су представници релевантних политичких странака, организације грађанског друштва које се баве изборима, новинарска и медијска удружења и стручњаци с факултета и института који се баве тим темама.

Раније су тај дијалог напустиле поједине опозиционе политичке групације као што је Савез за Србију, а четврти је напустила и Нова странка. На дијалогу не учествују ни Демократска странка Србије, Доста је било и Српска радикална странка.
Н1/Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa