Инфо

9. септембар 2019.9. сеп 2019.
Горан Петровић - „Унутрашње двориште“

Горан Петровић - „Унутрашње двориште“

У среду, 11. септембра у 19 часова у Дворани „Винавер“ у Анексу биће представљена књига „Унутрашње двориште“ Горана Петровића, о којој ће, поред аутора, говорити и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков.



Причама из ове књиге Горан Петровић је уверљиво омеђио свој разуђени приповедачки простор. Оне се баве човековом реалношћу и сналажењем у свету који га окружује, упркос ономе који доживљава и наслућује.

У збирци „Унутрашње двориште“ књижевни јунаци Горана Петровића обликују један чудесан свет – сусед из зграде претвара се у анђела, група пријатеља тајно улази у један пејзаж акварела, ликови који скидају колутове дима са зидова и намештаја, корачају лебдећи изнад земље, дају лекције уважавања… Сви они теже да изађу из безличне свакодневице, закораче у предео маште и тако оживе јединствен књижевни микрокосмос.

Горан Петровић заузима значајно место у новијој историји српске књижевности. Добитник је бројних књижевних награда – „Меша Селимовић“, „Борисав Станковић“, „Лаза Костић“, „Иво Андрић“, НИН-ова награда за роман године, Награда Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године и многе друге. Превођен је на енглески, француски, немачки, шпански, италијански, грчки језик, тако да је имао на стотине издања својих дела. Члан је Српског књижевног друштва.
Извор: Библиотека шабачка

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa