Инфо

11. септембар 2019.11. сеп 2019.
Забрана малолетничких бракова

Забрана малолетничких бракова

Најновијим изменама и допунама Породичног закона укидају се дечији бракови и Србији, а за родитеље који договарају и уговарају те бракове биће предвиђене кривичне санкције, пише лист Политика у данашњем издању.

Кривичне санкције биће предвиђене и за пунолетне особе уколико почну заједнички живот са малолетником, рекао је за Политику посебни саветник министра за рад Драган Вулевић.

"Свесни смо да измене закона неће спречити ову појаву, али морам да нагласим да че бити предвиђене кривичне санкције за родитеље који дозвољавају или уговарају овакве бракове, али и за пунолетне особе уколико почну заједнички живот са малолетником", рекао је Вулевић.

Навео је да се у Србији сваке године склопи око 2.000 бракова, а да је постојећи закон многим родитељима "нудио алиби за продају деце", те је, како је рекао, "одлучено да се тој појави стане на пут".

"По слову постојећег закона, дете страрије од 16 година може ступити у брак на основу одлуке суда у ванпарничном поступку, уз достављено мишљење центра за социјални рад о достигнутој психо-физичкој спремности. Изменама закона се та могућност укида и брак ће убудуће моћи да склопе само пунолетне особе", наводи Вулевић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa