Инфо

12. септембар 2019.12. сеп 2019.
Лајкови нису показатељ вредности

Лајкови нису показатељ вредности

Јавност је у последње време узнемирило више случајева пријављивања нестанака малолетних девојчица које су, углавном, проналажене, код момака које су упознале на интернету. Нажалост, за неке од њих се испоставило да уопште нису момци. По проналажењу деце, иста та, до тог тренутка забринута јавност, почињала је са осудама, најпре родитеља. Заправо се сваком може дестити да се нађе у оваквој ситуацији и не дешава се увек неком другом.

Катарина Јонев, стручњак за безбедност деце на интернету и друштвеним мрежама,која је у последњих годину дана одржала више од 150 предавања по Србији, за “Глас Подриња” објашњава који су начини да се дете заштити на интернету, како треба да се понашају и деца и родитељи, али и другови.

Које су најчешће грешке које праве деца, а које родитељи када је у питању безбедност деце на интернету?
-Нажалост, нису сви родитељи подједнако упућени да би адекватно могли да усмере своју децу када су безбедност и присутност у виртуелном свету у питању. Забране су увек мач са две оштрице. Стога сам и написала књигу ,,Безбедност деце на интернету – водич за родитеље’’ која треба да родитељима чија деца расту и развијају се у дигиталном добу пружи одговоре на недоумице и да смернице како да деца буду безбедна. Сваки родитељ треба да свом детету објасни да интернет није баук, већ да ако се добро и правилно користи може да донесе велики број користи детету – развијање комуникационих вештина, учење и усавршавање страних језика, читање е-књига, развој ИТ писмености… Али сваки родитељ мора да зна да има велики број опасности које вребају на интернету, а које таргетирају управо најмлађе. Најосновније правило на које упућујем родитеље – проверите како изгледа профил ваше деце. Избришите приватне информације као што су број телефона, приватна мејл адреса, школа у коју дете иде, спортски објекат у ком тренира. Обратите пажњу какве фотографије ваше дете поставља и наравно – ко су му виртуелни пријатељи! Дете од рецимо 10 година не би уопште требало да има Фејсбук или Инстаграм, а камоли неколико стотина виртуелних пријатеља! Ако смо као мали научили да не треба да причамо са непознатим људима на улици – то исто правило морамо да научимо децу да важи и у виртуелном простору – нема комуникације са непознатима!

Опширније у штампаном издању "Гласа Подриња"

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa