Инфо

13. септембар 2019.13. сеп 2019.
Брнабић: Још се раде процене повећања плата у јавном сектору

Брнабић: Још се раде процене повећања плата у јавном сектору

(Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да се још раде процене колико ће бити повећање зарада у јавном сектору, али да је извесно да ће минимална зарада од идуће године бити већа за 11,1 одсто.

Она је новинарима казала да је тренд повећања миминалне зараде последњих година у Србији, без обзира што синдикати нису сасвим задовољни, "запанујући".

"У 2017. години је минималне зарада увећана 10 одсто, 2018. године 8,6 одсто, а ове године ће увећање бити 11,1 одсто", казала је премијерка.

Захвалила је послодавцима што су сагласни са предложеним повећањем "минималца" и истакла да се Влада Србије труди да им пореским мерама олакша пословање, као што је повећење неопрезованог дела зарада.

Брнабић је казала да је свесна да конкурентност привреде не може да се базира на пореској политици и да то није довољно.

Подсетила је да ће 1. октобра бити годину дана од када је уведена олакшица једногодишњег неплаћања пореза за младе који први пут оснивању своје фирме и видеће се ефекти те мере, а ако се покаже успешно, биће проширена.

По оцени премијерке, смањење пореза је у реду, али држава мора да буде конзервативна у том поступку како би се сачувала финансијска стабилност.

Она је казала да се не слаже са оценом да је тренутно посао у јавном сектору примамљивији од посла у приватном сектору.

"Имамо велике изазове да задржимо квалитетне људе у јавном сектору зато што имају боље прилике и боља примања у приватном сектору", рекла је Брнабић и додала да је то добар показатељ оздрављења домаће економије.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa