Инфо

17. септембар 2019.17. сеп 2019.
УНС: ЈП у обавези да доставе информације

УНС: ЈП у обавези да доставе информације

Јавна предузећа која су у Нацрту закона о изменама и допунама закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја била изузета од достављања информација од јавног значаја због "смањивања њихове способности на отвореном тржишту" биће у обавези да их учине доступним јавности, сазнаје Удружење новинара Србије.

Јавна предузећа биће у обавези да доставе информације од јавног значаја, осим у случајевима када би се тим информацијама угрозио њихов положај на тржишту.

Како сазнаје УНС, евентуалну злоупотребу права на ускраћивање информације од стране јавних предузећа, по жалби, провераваће Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и доносити појединачна решења.

УНС је подсетио да је у образложењу Нацрта закона о изменама и допунама закона о слободном приступу информацијама писало да јавна предузећа нису дужна да јавности учине доступним информације настале у њиховим раду или у вези с радом, јер не могу да под једнаким условима учествују у тржишној утакмици са конкурентима.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa