Инфо

18. септембар 2019.18. сеп 2019.
Министарство упутило допис предшколским и школским установама о спречавању дискриминације и насиља

Министарство упутило допис предшколским и школским установама о спречавању дискриминације и насиља

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је данас да је свим предшколским и школским установама у Србији упутило допис са усвојеним низом системских закона, подзаконских аката и јавних политика који на "непосредан или посредан начин утичу на спречавање дискриминације и заштиту од свих облика насиља у целокупном систему и на свим нивоима образовања и васпитања".

Реагујући на последње случајеве вршњачког насиља у школама, из тог ресора су навели да све установе образовања и васпитања имају обавезу да осигурају за све ученике образовање као и подстицајно и безбедно окружење, да спроводе активности на развијању ненасилног понашања и успостављања нулте толеранције према насиљу.

"Основе на којима се заснива концепт образовања су инклузивни принципи који обезбеђују право на образовање за сву децу и ученике. Развијен је и читав сет мера кроз различите видове едукација запослених у систему образовања и васпитања са циљем развијања компетенција за препознавање отворене и прикривене дискриминације у образовању и васпитању, превенцију и поступање у ситуацијама насиља", стоји у саопштењу.

Наводи се и да је за "трећи ниво насиља и злостављања, директор установе у обавези да поднесе пријаву надлежним органима, организацијама и службама и обавести Министарство просвете, односно надлежну школску управу, у року од 24 часа".

"Ако постоји сумња да насилни догађај може да има елементе кривичног дела или прекршаја, директор обавештава родитеље и подноси кривичну пријаву надлежном тужилаштву, односно захтев за покретање прекршајног поступка надлежном прекршајном суду", саопштило је Министарство просвете.

Ресорни министар Младен Шарчевић упозорио је да није дозвољено прикривање вршњачког насиља и додао да у таквим случајевима, одговорни морају да сносе последице.

"Поред школе која има обавезу да пријави свако насиље, постоји потреба да се и породица укључи као стуб друштва и на тај начин заједно можемо да учинимо много за децу и њихову будућност", навео је министар.

На друштвеним мрежама прошле недеље освануо је снимак вршњачког насиља на којем се види како две петнаестогодишње ученице у дворишту средње школе у Барајеву туку и шамарају своју вршњакињу, док се за то време друга деца смеју.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa