Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Уређивање Фејсбука – од психичких траума до политичких питања

Уређивање Фејсбука – од психичких траума до политичких питања

(Бета) - Компанија Фејсбук уводи независни надзорни одбор који треба да реши питања спорних садржаја на тој друштвеној мрежи, док се на нижем нивоу модератори свакодневно суочавају с материјалом експлицитног насиља и секса што доводи до психичких траума, преноси данас Радио слободна Европа писање светских медија.

Рад на уређивању садржаја на Фејсбуку наставља да оставља психолошке ожиљке на модераторима, месецима после покушаја да се поправе услови за хиљаде људи који раде за компанију, пише Гардијан.

Садашњи и бивши запослени у Берлину у центрима за модерисање друштвене мреже, кажу да су видели како су њихове колега постале "зависне" на експлицитан садржај и да су почеле да чувају екстремне примере таквог материјала у личним збиркама.

Такође кажу, додаје Гардијан, да су се неки модератори померили ка крајњој десници услед количине говора мржње и лажних вести које читају сваки дан.

Они кажу да падају с ногу због количине рада, као и да су отупели од експлицитног насиља, голотиње и малтретирања које глеђају осам сати дневно, радећи ноћу и викендима "за практично минималну плату", наводи Гардијан.

Лист подсећа да је портал Верџ почетком године писао о сличним проблемима модератора Фејсбука у САД које су видео снимци и мимови теорија завера постепено довели до екстремних ставова, док је један бивши модератор рекао да спава с пиштољем после траума гледања видео снимка убадања ножем.

Један аспект модерисања о којем се мало говори, указује Гардијан, посебно је узнемирујући за модераторе – праћење приватних разговора одраслих и малолетника које су алгоритми означили као потенцијално сексуално искориштавање. Ти су приватни разговори, од којих је 90 одсто сексуално, "узнемирујући и језиви", рекао је један модератор.

"Схватите нешто о овој врсти дистопијског друштва које градимо сваки дан", додао је он. "Имамо богате беле мушкарце из Европе, из САД, који пишу деци с Филипина... покушавају да добију сексуално експлицитне фотографије за 10 или 20 долара"

Извештај Верџа, додаје Гардијан, изгледа је покренуо промене, пошто модератори у Берлину кажу да су до тада морали да модеришу 1.000 садржаја дневно, што је више од једног на сваких 30 секунди осмочасовне смене, док је сада лимит између 400 и 500.

После контроверзи око уклањања појединих садржаја с Фејсбука, та компанија је одлучила да оснује спољни независни наџорни одбор који ће доносити коначне одлуке да ли се неки конкретни садржај може приказати на тој друштвеној мрежи, пише Ројтерс.

Џиновска друштвена мрежа, с око 2,4 милијарде месечних корисника, истиче Ројтерс, настоји да уклони спорне фотографије и видео снимке после дугогодишњих критика да ради мало у борби против говора мржње, сајбер малтретирања и других садржаја који крше Фејсбукове стандарде.

Одбор би требало да буде нека врста жалбеног тела преко којег корисници могу оспорити одлуке Фејсбука о спорном садржају. "Одлука одбора ће бити обавезујућа, чак и ако се ја или било ко у Фејсбуку не слаже с њом", навео је у саопштењу оснивач и директор Фејсбука Марк Закерберг.

Главна брига Фејсбука је да не жели власт коју сада има или макар не жели пажњу коју привлачи та власт. Могућност те компаније да одређује шта ће ићи на највећу мрежу људи икада направљену, доноси само проблеме, посебно у матичној земљи – САД, истиче ББЦ.

Један недавни пример показује конфликтне ситуације с каквим се Фејсбук суочава, указује ББЦ. Видео против абортуса за који је независна група, коју је Фејсбук ангажовао да проверава чињенице, оценила да садржи нетачне податке, био је уклоњен, али је враћен пошто су се четири републиканска сенатора жалила лично Закербергу, оптужујућу друштвену мрежу да је пристрасна на штету конзервативаца.

У будућности таква врста одлука неће бити под Фејсбуковом директном контролом пошто ће бити пренета на независан одбор који ће имати моћ да поништи одлуке друштвене мрежа, наводи британски сервис, али и додаје да стручњаци предвиђају да ће Фејсбук и даље бити на удару већине критика.

С друге стране, указује ББЦ, поједини стручњаци доводе у питање да ће одбор, за који се говори као о врховном суду Фејсбука, бити независан, уз оцену да се једино рачуна глас већинског деоничара Закерберга. "Фејсбуков 'врховни суд' се позива на помпу и околности реалне судске праксе без икакве одговорности грађанима", рекао је виши сарадник Оксфордског интернет института Берни Хоган (Берние).

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa