Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Арома егзотике у срцу Мачве
ЧУДЕСНА АФРИЧКА ДИЊА - КИWАНО

Арома егзотике у срцу Мачве

Необично воће на њивама плодне равнице. Кивано - енергетска бомба пуна витамина. Органска производња домаћинства Смиљанић. Недовољно заступљено воће на домаћем тржишту
Укусе, мирисе и боје Африке можете доживети и у нашој плодној Мачви. Родна земља овог краја у стању је да од сваке клице створи плод, а зна како да „барата“ и са афричком дињом. Бодљикава наранџаста споља, а испод сочна, зелена поплава витамина. На газдинству породице Смиљанић, у Мачванском Белотићу, на површини од 50 ари, успева егзотична воћка, кивано.

-Случајна дегустација кивана у иностранству оставила је другачији утисак. Укус је био занимљив, специфичан. Убрзо сам пожелела да узгајам ову биљку. На самом почетку идеја је била да производимо кивано за личну употребу, али с временом нам је постало интересантно да увећамо улагања и понудимо нешто ново, неспецифично и на нашем тржишту - каже Андреа Тодоровић, студенткиња економије, која својим знањем и трудом приближава ово егзотично воће нашем становништву.

Нега у процесу раста и трајања ове културе слична је дињи и лубеници. Када је била пред избором начина узгоја, одлучила се за органску производњу.

-Квалитет мачванске земље знатно олакшава овакав приступ. Садржај је такав да није неопходно да се додатно третира различитим препаратима. Наравно, кивано је некарактеристична биљка, нема много других произвођача са којим би могли да поделимо искуства, те смо ангажовали агронома Данијелу који нам саветима помаже да биљка оствари пуни потенцијал. Садни материјал набављамо у иностранству, није могуће да се сачува из плода. Као и свака пољопривредна култура захтева значајна улагања средстава, али још више подразумева време које произвођач мора да јој посвети.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa