Инфо

21. септембар 2019.21. сеп 2019.
Светски дан борбе против Алцхајмерове болести: Рана дијагноза и правовремено лечење кључни

Светски дан борбе против Алцхајмерове болести: Рана дијагноза и правовремено лечење кључни

(Бета) - Неправовремена дијагностика, неадекватна терапија и недостатак подршке, главни су проблеми са којима се суочавају особе које пате од Алцхајмерове болести у Србији, речено је данас на обележавању Светског дана борбе против те болести у Београду.

Како се наводи у саопштењу, у циљу указивања на значај превенције и откривања раних симптома, уз подршку Алцхајмер групе, Града Београда и ФармаСвис-а (ПхармаСњисс), у Пионирском парку је за велики број грађана организовано израчунавање ризика оболевања од деменције, а симболично су засађене и саднице Гинко Билоба дрвета чији се екстракт користи у терапијском лечењу те болести.

Председник Алцхајмер групе, која пружа помоћ и подршку популацији погођеној деменцијом путем телефонског сервиса, Милан Јолерић казао је да је највећи проблем оболелих од деменције у Србији недовољно развијена свест друштва, непостојање централног регистра, лиценцираних професионалних неговатеља, касно препознавање болести, као и изостанак институционалне подршке.

"Алцхајмер не погађа само оболеле, већ су његовим последицама директно изложени и сами неговатељи, што представља физичко, емотивно и економско оптерећење за породице. Они су најчешћи корисници нашег сервиса", рекао је Јолерић.

Иако не постоји званичан регистар, процењује се да у Србији живи више од 200.000 људи са Алцхајмеровом болешћу, док у свету од деменције оболи једна особа на сваке 3,5 секунде, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да незваничне процене говоре да ће у Србији између шест и осам одсто особа старијих од 65 година боловати од Алцхајмерове болести, док ће сваки десети имати неку врсту деменције.

После осамдесете бројке су поражавајуће, јер се процењује да Алцхајмер погађа готово 40 одсто популације те старосне доби.

Наследни фактори су у само пет до десет одсто случајева предуслов за појаву неког облика деменције, посебно код ране појаве болести.

У осталим случајевима као фактори ризика идентификовани су, поред старости, повишене вредности шећера и масноћа у крви, крвног притиска и неадективан стил живота, наводи се у саопштењу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa