Инфо

4. октобар 2019.4. окт 2019.
РЗС и Министарство здравља спроводе шестогодишње истраживање здравља становништва Србије

РЗС и Министарство здравља спроводе шестогодишње истраживање здравља становништва Србије

Републички завод за статистику (РСЗ) у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије и Министарством здравља Србије, уз финансијску подршку ЕУ, спровешће од 6. октобра до 30. децембра, истраживање здравља становништва Србије 2019. године, саопштено је данас.

Истраживање здравља становништва Србије представља национално истраживање које се спроводи у складу са међународним стандардима, сваких шест година.

Главни циљ истраживања је да се, на основу репрезентативног узорка (око 6.000 случајно изабраних домаћинстава), добије опис здравственог стања становништва старости 15 и више година, као и деце узраста од 5 до 14 година.

"Истраживањем се прикупљају информације о томе како грађани доживљавају своје здравље, до које мере користе здравствену заштиту и како се брину о свом здрављу – прихватајући одређене стилове живота или ослањајући се на превентивне и друге здравствене услуге", наводи се у саопштењу РСЗ.

Додаје се да ће добијени подаци послужити за планирање здравствене заштите, за процену распрострањености различитих болести, сагледавање узрока њиховог настајања, као и за дефинисање начина лечења и контроле, односно за унапређење јавног здравља у Србији.

"Прикупљање података на терену вршиће професионални тимови анкетара. Током спровођења истраживања обавиће се и основна антрополошка мерења (висина, телесна маса) и мерење крвног притиска анкетираних лица. Грађани ће, на основу извршених мерења, од здравственог радника – члана тима анкетара, бесплатно добити основне информације о свом здрављу", наводи се у саопштењу.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa