Инфо

6. октобар 2019.6. окт 2019.
Многа лица депресије

Многа лица депресије

У среду, 9. октобра 2019. године у 19 часова у Дворани Винавер у Анексу Библиотеке шабачке биће одржано предавање Многа лица депресије доц. др Томислава Гајића, специјалисте психијатрије и психотерапије. Шта је депресија, како је препознати, на које начине може бити маскирана и сакривена (чак и од професионалаца), какав је третман и која питања данас поставља савремена психијатрија – теме су о којима ће се говорити на овом предавању.

Према подацима Светске здравствене организације, депресија је водећи узрок неспособности у свету у којем у овом тренутку болује око 300 милиона људи. Другачија је од уобичајених промена расположења и емоционалних одговора на животне проблеме и може постати озбиљно здравствено стање. Иако постоје делотворни третмани, мање од 10% пацијената налази се на ефикасном лечењу. Препреке за заштиту менталног здравља везане за овај поремећај леже у недостатку ресурса, обучених здравствених радника, као и проблемима социјалне стигме. Један од разлога за непружање ефективне заштите је погрешна клиничка процена и неадекватна терапија поремећаја расположења.

Доц. др Томислав Гајић је доктор медицинских наука, примаријус, носилац Европског сертификата за психотерапију и редован интернационални члан Америчке академије за психоанализу и динамичку психијатрију. Ради у приватној психијатријској пракси, у Регионалном центру за динамичку психијатрију у Србији, али и као придружени истраживач Института за интернационално здравље и едукацију у Сједињеним Америчким Државама, у сфери менталног здравља и људских права.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa