Инфо

8. октобар 2019.8. окт 2019.
Светска банка: Србија ће ове године тешко постићи раст од 3,5 одсто

Светска банка: Србија ће ове године тешко постићи раст од 3,5 одсто

(Бета) - Српска економија је у првој половини ове године имала раст од 2,8 одсто, тако да ће бити тешко постићи планирани годишњи раст од 3,5 одсто, оценили су данас стручњаци Светске банке.

Светска банка је у новом редовном економском извештају за Западни Балкан, под насловом "Растуће неизвесности", прогнозу раст бруто домаћег производа (БДП) Србије смањила на 3,3 одсто, а очекивани средњорочни раст је четири одсто.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва је на представљању извештаја новинарима рекао да је српска економија на "здравим ногама" и да реформе иду у добром смеру, али да привреда може да има и боље резултате од постигнутих.

За то је неопходно, како је истакао, неколико реформи које би допринеле да привредни раст у средњем року буде од пет до седам одсто.

По оцени стручњака Светске банке, потрошња и инвестиције у Србији, иако снажне, неће бити довољне да надокнаде последице успоравања раста извоза јер су успорене привредне активности главних трговинских партнера, пре свега Италије, али и Немачке.

Најављено повећање зарада у јавном сектору ће, како је указано, вероватно додатно допринети неповољној промени покретача привредног раста.

"Поред тога ова мера ће учинити да одржавање фискалне равнотеже буде много теже, а повећаће се и дефицит", наводи се у извештају Светске банке.

Указано је да је већа потрошња у Србији, како јавна тако и приватна, углавном последица раста увоза, који је у првој половини ове године увећан 12,2 одсто, а очекује се да ће тај тренд бити настављен до краја године.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa