Инфо

9. октобар 2019.9. окт 2019.
Браћа Савић: новинари, политичари и пионири српског филма

Браћа Савић: новинари, политичари и пионири српског филма

У Народном музеју Шабац у четвртак, 10. октобра, у 19 часова ће бити одржано предавање Браћа Савић: новинари, политичари и пионири српског филма. Предавање ће одржати Драгана Ивановић, новинарка и председница Друштва пријатеља Француске.

Браћа Савић – Мијаило, Божидар, Пера и Светолик – 1894. године купили су дневни лист чији је власник био Јован Живковић. Под њиховим уредништвом, лист је преименован у „Мали журнал“ и постао је водеће гласило и информатор грађанске класе у Београду с краја 19. века: тираж листа био је 6.000 примерака радним данима, а 8.000 викендом. Браћа Савић развијала су свој предузетнички дух и у 20. веку, па су тако 1910. године отворили биоскоп, први са наменски подигнутом зградом у Београду.

Успешни оновремени пословни људи и политичари, браћа Савић оставили су значајан траг у српском друштву као први посвећени новинари и као носиоци прогресивних идеја.

Њихов пословни пут почео је у Шапцу, где су 1889. отворили књижару и штампарију. Отац им је био Милан Савић, чувени председник суда у Шапцу.

Посебан повод за ово предавање је несвакидашњи поклон који је Музеј примио од потомака породице Савић: лулу и сабљу Пере Савића. Ове поклоне Музеју су предали Драгана и Дарко Ивановић, унуци Пере Савића.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa