Инфо

9. октобар 2019.9. окт 2019.
Извор: Бета

Извор: Бета

Гремингер: ОЕБС у новембру шаље мисију да процени изборне услове у Србији

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер изјавио је у Београду да постоји простор да се побољшају услови за предстојеће изборе у Србији и најавио да ће у новембру доћи мисија која ће проценити те услове.

Гремингер је данас, на конференцији за медије, рекао да ће мисија Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), која ће доћи у новембру, проценити каква мисија треба да буде послата за надгледање изборног процеса у Србији - пуна посматрачка мисија или ограничена, и да ће одлука о томе бити позната у децембру.

"У децембру ће бити позната процена мисије, а ОДИХР ће потом донети одлуку. Ако бих морао да спекулишем, очекивао бих (да се одлучи за) пуну посматрачку мисију", одговорио је Гремингер на питање да ли очекује да ће се ОДИХР определити за пуну или ограничену мисију.

Гремингер није желео, како је рекао, да спекулуше ни о тренутном стању изборних услова у Србији, али је додао да нису испуњене све препоруке ОДИХР, саветодавне институције ОЕБС-а.

"ОДИХР је упутио Србији 38 препорука за побољшање изборног процеса, од тога је 17 изузетно важних препорука, нису све препоруке испуњене и има простора за побољшање", навео је генерални секретар ОЕБС.

Он је рекао да бојкот није дуготрајно одржива мера, да су демонстрације и други облици ванпарламентарне борбе легитимни у демократском друштву, али да се у једном тренутку политички процеси морају вратити у институције.

"Надамо се да ће се политичке странке укључити у дијалог како би се обезбедио терен за слободне и фер изборе у Србији", казао је Гремингер.

Он је оценио да постоји прилика да се побољшају услови за изборе, да њу треба треба искористити и додао да је изборну реформу могуће спровести у наредним недељама и месецима.

"Постоји део препорука ОДИХР које треба применити. Важна је и веза изборних реформи са медијима, потребно је да медијска стратрегија буде финализована, што би допринело здравијем медијском окружењу", навео је Гремингер.

Гремингер, који је данас разговарао с председником и премијерком Србије, Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, и представницима цивилног друштва, казао је да је његова главна порука српским властима да реформе нису до краја спроведене и да је њихова примена веома важна.

Он је навео да се захвалио српским властима на снажном доприносу ОЕБС-у и на партнерству с том медјународном организацијом.

"Изразио сам захвалност и на упућивању особља у специјалну мисију ОЕБС-а за мониторинг у Украјини", додао је Гремингер.

Он је рекао да је похвалио српску владу за напредак који је постигла у спровођењу реформи и додао да је Вучићу казао да је важно да оне буду спроведене до краја.

Навео је да је с Вучићем разговарао и о регионалним односима и економској сарадњи, "неопходној за стабилност и економски развој региона".

Са Брнабић је, како је навео, разговарао о дијалогу власти и опозиције уочи избора и о медијској стратегији, према његовим речима, "кључној за обезбедјење здравијег медијског окружења које гарантује етику и професионализам".

С потпредседником Скупштине Србије Верољубом Арсићем Гремингер је, како је рекао, разговарао о јачању надзорне и законодавне улоге парламента.

"ОЕБС ће наставити да се фокусира на јачање надзорне улоге парламента и начела поделе власти", навео је генерални секретар ОЕБС-а.

Он је рекао да је данас од представника цивилног сектора чуо њихова гледишта о изазовима са којима се Србија суочава и додао да је снажно цивилно друштво "од виталног значаја за јаку демократију".

Гремингер ће сутра разговарати са лидерима опозиције и са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.
Извор: Бета

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa