Инфо

11. октобар 2019.11. окт 2019.
Свечана додела награде Лаза К. Лазаревић

Свечана додела награде Лаза К. Лазаревић

Од 1993. године када је награду за најбољу необјављену савремену српску приповетку установио Културни центар из Шапца, у непрекинутом низу од двадесет пет година награђени су приповедачи најразноврснијих наративних пракси, али са једном лајтмотивском подударношћу, а то је психолошка угроженост појединца у отуђеном свету. Овогодишња добитница награде за најбољу необјављену приповетку на српском језику Лаза К. Лазаревић је Маријана Чанковић за приповетку Четири бразготине на телу једна на земљи.

Награђеној ауторки свечано биће додељено признање у петак, 18. октобра у 20 часова у Културном центру.

Жири са мандатом од пет година чиниће проф. др Владислава Гордић Петковић, председница жирија, мр Катарина Јанковић Поповић и гост резидент, књижевница Слађана Нина Перковић.

У врло јакој конкуренцији од 109 дужих и краћих наративних целина које су се одликовале разнородним поетикама, стиловима и техникама у оквиру којих су били заступљени реалистична проза и метафикција, минималистичка нарација, сказ, пастиш, сатира, (псеудо)мемоарска и исповедна нарација, од стране кандидата и кандидаткиња међу којима су се нашли и афирмисани, ставаралачки самосвесни аутори и ауторке, прича Маријане Чанковић издвојила се умешним и упечатљивим транспоновањем искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста на нашим просторима. Мотиви егзистенцијалне угрожености, социјалне бесперспективности, насиља и мизогиније налазе противтежу у артикулацији женске солидарности и матрилинеарног културног памћења који надтрајавају и побеђују неправду, патњу и маргинализацију.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa