Инфо

11. октобар 2019.11. окт 2019.
"Црвено - црни времеплов" у пуном погону

"Црвено - црни времеплов" у пуном погону

Фудбалски клуб "Мачва" је настао у тешким временима, стасавао кроз још теже, опстајао у најтежим условима, а како је изгледао пут актуелног суперлигаша кроз различите епохе, државе, иделогије, Шапчани могу од вечерас погледати у Народном музеју на изложби "Мачва - 100 година". Изложбу су званично отворили, заједничким узвиком "Изложба је отворена" чланови кадетске и омладинске селекције најстаријег шабачког клуба, који су организовано дошли да погледају поставку.
Популарна лопта "кришкара"

-Брзо се у Шапцу осети колико граду и грађанима значи овај клуб. Мачва је нераскидиво везана за Шабац и пре отварања, много грађан је свратило у нашу установу само да пита за неки податак о изложби. Ово је наш допринос обележавању великог јубилеја и желим да похвалим нашу Светланку Милутиновић, као и великог џентлмена Александра Ђенадића који су најзалужнији за времеплов пред вама - истакла је на отварању Нела Тонковић, директорка Народног музеја.

Поставка обухвата податке о лигама у којима "Мачва", под тим и другим именима (Раднички и Подриње) наступа током века постојања, уз одговарајуће фотографије. Ту су и најбитнији трофеји и још неки делићи поставке који употпуњују једну причу.

-Кроз историју Мачва и Шабац кореспондирају и заједно се радују и тугују. Признајем да сам ја један од грађана који је свраћао у Музеј да се распита и мислим да је историја Мачве сведочанство о жељи и оптимизму Шапчана који проналазе снагу и када је најтеже да почну лепу причу. То је тренутак када "Мачва" настаје у времену после Великог рата, док је тешко, док се град и људи опорављају и онда су мислили на будућност, на нове генерације, на радост толико неопходну у тим моментима - истакао је на отварању председник Скупштине града Немања Пајић.

Сви Шапчани су поносни на Мачву, а њена историја је и порука за будућност, снага која треба да нас увек носи, уверен је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

-У тешким временима је "Мачва" настала, прошла у историји различите промене, ужасе Другог светског рата, друштвене, идеолошке, све промене и из свега излазила као победник, сваки проблем савладавши и настављајући даље. Уверен сам да је она постигла јер долази из града који зна како да победи и уверен сам да ће и Шабац још много пута побеђивати - уверен је градоначелник Шапца, некадашњи фудбалер и председник ФК "Мачва".

Већ прве вечери изложбену поставку је погледао велики број Шапчана, а ко није, има прилику да то учини до 22. октобра.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa