Инфо

15. октобар 2019.15. окт 2019.
Лоше вести за "паушалце"

Лоше вести за "паушалце"

Предузетницима ће се у прве три године примене нове Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање намети увећати највише за по 10% на годишњем нивоу, али се пореско оптерећење неких категорија паушалаца након истека тог периода бити још већи, преноси портал Стартит.

Након што је најављено да ће се од Нове године примењивати измењен Закон о порезу на доходак грађана, који је изазвао негативне реакције великог дела ИТ заједнице, Радна група Владе Србије предложила је Уредбу која би требала да уколони недостатке важећих прописа о паушалном опорезивању.

На сајту Адвокатске коморе Србије објављен је предлог Уредбе који указује да ће се на нивоу републике израчунавати коефицијент за све обвезнике у оквиру једне делатности (шифре делатности).

Поред тога, зарачунаваће се и полазна основица за обрачун фискалних обавеза на нивоу Србије или локалне самоуправе, која се израчунава тако што се просечна месечна зарада множи са бројем запослених, а дели са укупним бројем становника.

На поједине делатности ће се примењивати полазна основица на нивоу целе Србије, што значи да ће формулу за израчунавање полазне основице улазиће просечна зарада, број запослених и број становника у целој држави.

Конкретно, пореско оптерећење ће се за таксисте и остале превознике у саобраћају, програмере и друге групе ИТ-ијевце, консултанте, архитекте, инжињере и уметнике рачунати на нивоу целе државе. Десет централних београдских општина ће имати заједничку основицу, док ће се за приградске општине она обрчунавати појединачно.

Додатни корективни фактори за формула паушала биће зона у којој се делатност обавља (микроколација), старост обвезника, трајање делатности и радна способност предузетника, као и посебно умањење за старе занате.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa