Инфо

20. октобар 2019.20. окт 2019.
Награда Лаза Лазаревић за најбољу приповетку

Награда Лаза Лазаревић за најбољу приповетку

У јакој конкуренцији од 109 дужих и краћих наративних целина које су се одликовале разнородним поетикама, стиловима и техникама у оквиру којих су били заступљени реалистична проза и метафикција, минималистичка нарација, сказ, пастиш, сатира, (псеудо)мемоарска и исповедна нарација, од стране кандидата и кандидаткиња међу којима су се нашли и афирмисани, ставаралачки самосвесни аутори и ауторке, прича Маријане Чанковић издвојила се умешним и упечатљивим транспоновањем искуства у архетипску и симболичку вертикалу судбине женског тела и женског текста на нашим просторима и завредила награду за најбољу необјављену приповетку Лаза Лазаревић.

Мотиви егзистенцијалне угрожености, социјалне бесперспективности, насиља и мизогиније налазе противтежу у артикулацији женске солидарности и матрилинеарног културног памћења који надтрајавају и побеђују неправду, патњу и маргинализацију навео је жири у образложењу поводом награде за приповетку "Четири бразготине на телу једна на земљи".

Овогодишњи жири у саставу проф. др Владислава Гордић Петковић, Слађана Нина Перковић и мр Катарина Јанковић Поповић одлучиваo je о лауреату.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa