Инфо

22. октобар 2019.22. окт 2019.
НБС: За годину дана рада система за инстант плаћања реализовано више од 5,3 милиона трансакција

НБС: За годину дана рада система за инстант плаћања реализовано више од 5,3 милиона трансакција

(Бета) - Током годину дана рада новог платног система за инстант плаћања – ИПС НБС систем реализовано је више од 5,3 милиона трансакција, укупне вредности 77,9 милијарди динара, саопштила је данас Народна банка Србије (НБС).

Од 22. октобра 2018. до 20. октобра ове године просечна вредност трансакције у ИПС НБС систему била је око 14.700 динара, а просечно време извршења трансакције била је 1,17 секунди.

У саопштењу се подсећа да је ИПС НБС систем, чијим радом као оператор управља централна банка, представља платни систем најсавременијег типа, односно најновије генерације у светским оквирима, захваљујући коме је грађанима и привредаи омогућено непрекидно плаћања, независно од радног времена банака, 24 сата дневно, 365 дана годишње, а новац се крајњем кориснику преноси у року од готово једне секунде.

ИПС НБС систем знатно је олакшао пренос новца и грађанима и привреди, а захваљујући том систему у Србији могуће је извршити пренос новца у динарима, до износа од 300.000 динара по трансакцији.

Ово значи да прималац новца одмах може да располаже новцем, а корисници више не морају да воде рачуна да ли је радни или нерадни дан, које је доба дана и да ли је експозитура банке у којој имају платни рачун отворена.

ИПС НБС систем је банкама обезбедио инфраструктуру за повезивање и развој најсавременијих иновативних производа и услуга, односно створен им је простор да на прави начин искористе све могућности које овај систем пружа и креирају и понуде својим клијентима сервисе прилагођене њиховим потребама, указали су из НБС.

Истакнуто је и да је приликом утврђивања ценовне политике ИПС НБС система, централна банка водила рачуна о томе да накнаде које наплаћује учесницима у систему буду готово симболичне и засноване искључиво на стварним трошковима које НБС има у вези са извршавањем трансакција.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa