Инфо

26. октобар 2019.26. окт 2019.
Бета

Бета

Закон мора да буде једнак за све

Најављене измене Закона о порезу на доходак грађана тебало би да обезбеде одрживи развој целог ИТ сектора и уједначе тржишну утакмицу и борбу за стручни кадар, изјавио је директор Развојног центра Мајкрософта у Србији Драган Томић који је и члан Управног одбора непрофитне организације Иницијатива "Дигитална Србија".

"Предложени закон, којим је предвиђено уводјење реда у паушални систем опорезивања, је најбоље могуће решење које се могло припремити у овом моменту, далеко је практичније од онога што се планира у земљама региона, те приче о 'убијању ИТ сектора' заиста немају смисла", рекао је Томић за агенцију Бета.

Он је оценио да тренутни модел запошљавања у ИТ сектору представља Србију на светском тржишту као земљу просечних потенцијала, погодну искључиво за ону врсту "аутсорсинга"(обављање послова и пружање услуга искључиво за страна тржишта) базираног на ниској цени, а не на додатој вредности, земљу јефтине радне снаге коју ангажују фирме које нису присутне у Србији и које не желе да се обавежу.

"Верујем у имиџ Србије као земље квалитетне радне снаге и јаких домаћих дигиталних производа и ИТ услуга који гарантују економски напредак за шире друштво", рекао је Томић.

Указао је да сада ИТ фирме запошљавају раднике делимично кроз уговор о раду, а делимично кроз паушални модел, па постоје два паралелна система опорезивања људи који раде сличне или исте послове.

"Фирме које уредно плаћају порезе и поштују један метод имају хендикеп у конкурентности, у односу на фирме које плаћају мањи порез. Таква интерпретација закона никада не би смела да буде извор било какве предности, поготово не на нашем тржишту", казао је Томић.

Он је додао да су велике фирме, попут Мајкрософта, у којима никада није функционисао паушални систем, испадале "наивне" јер су редовно плаћале порез, "док се други успешно хватају за нејасну ситуацију на тржишту".

Томић не сматра да ће бројне мање фирме почети да одлазе из земље због повећања намета јер предложене измене Закона о порезу доходак грађана доносе олакшице које омогућавају транзицију без значајних финансијских последица у трајању од три године.

"Важно је да када тумачимо предлог тог закона не гледамо искључиво сопствене интересе и краткорочну добит, већ да покушамо да сагледамо целу слику и шта тим изменама добијамо као индустрија и као друштво на дуге стазе. Заиста мислим да не би требало гледати у прошлост, сви морамо да играмо по истим правилима на овом тржишту и да се фокусирамо на будућност", истакао је Томић.

По његовим речима, људи са вишим зарадама који примењују паушални начин опорезивања данас плаћају порезе и доприносе од око 10 одсто, што је три до четири пута мање у односу на оно што би плаћали ако би били ангажовани по уговору о раду, а за ниже плате та разлика може бити чак и већа.

"Ми свакако не смемо да губимо људе, то је највећи проблем који имамо у Србији, а ту такодје постоји ризик да они који плаћају пун порез и губе људе који прелазе на паушал могу да напусте земљу јер не желе да послују у земљи где услови нису исти за све. Требало би сагледати комплетну слику – ризици постоје и за те фирме и Србија им можда неће више бити атрактивна", упозорио је Томић.

Коментаришући оцене да је разлог за плаћање нижег пореза неповерење појединаца и компанија у државу и у њену способност да одговорно троши новац грађана, он је рекао да је то изговор и да "ИТ сцена добро зна да држава, каква је тренутно, не мора бити таква заувек".

"Оно што није пролазно смо управо ми као грађани. Мишљење о тренутној, претходној или следећој власти не сме да дефинише како се ми односимо према држави која припада нама, а не овој или оној власти. Закон треба да буде једнак за све и не може се интерпретирати кроз мишљење о власти, тога нема нигде. Наш новац би морао да се одговорније и транспарентније троши, али то опет не сме довести у питање плаћање пореза", рекао је Томић.

Он је проценио да ће наредне три године биће кључне за борбу за подстицаје у ИТ сектору јер се поставља питање шта после периода током кога ће трајати олакшице које предвиђају измене Закона о порезу на доходак грађана.

Напредак ИТ сектора Томић изједначава са спровођењем визије будућности читаве државе.

"Визија привредно јаке земље мора да обухвати инвестирање у високо образовање, јер докле год се факултети баве искључиво учењем, а не истраживањем, са њих ће излазити просечан кадар", рекао је он и додао да Србије нема на мапи инвестирања у вештачку интелигенцију.

По његовим речима, важност ИТ сектора ће тек доћи до пуног изражаја и за десет до петнаест година та индустрија ће бити "апсолутно доминантна".

"Да би се то десило морамо сви да послујемо по истим правилима, без слободе интерпретације. Зато гледам на будућност овога што ми радимо као на једину шансу да се Србија 'ухвати у коло' и избори на европској и светској сцени. Наше време тек долази, и надам се да ћемо у будућности моћи да кажемо да смо у овом периоду уједначили правила и наставили правим путем", рекао је Томић.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa