Инфо

27. октобар 2019.27. окт 2019.
Кованица са ликом Тесле

Кованица са ликом Тесле

Народна банка Србије (НБС) најавила је ће у 2019. години израдити нумизматички новац од сребра са ликом Николе Тесле, чиме се настављају активности дефинисане Оквирним споразумом о сарадњи са компанијом Микс интернешнал монетари.

Споразумом, од 5. фебруара 2018. године, предвиђено је да Народна банка Србије у свакој календарској години током трајања споразума изради 210.000 кованица од сребра у складу са одобреним дизајном и пробним отковком.

У саопштењу се наводи да ће се урадити 10.000 кованица у "ПРООФ" техници (пескирање), а у "ПРООФ ЛИКЕ" техници (благо пескирање) 200.000 кованица, а у складу са закљученим појединачним уговорима.

Аверс је јединствен за свих пет година важења споразума, лик Николе Тесле, и не мења се, док се на реверсу могу мењати обележја која ће бити дефинисана појединачним уговорима – замишљено је да буде најмање пет таквих измена, како би било заступљено најмање пет изума Николе Тесле.

Наручиоцу је дата могућност да бира мотиве и натписе на сребрњацима.

На сребрњаку који ће бити израђен у 2019. години, на реверсу, у централном делу је приказан модел радијски управљаног брода, којим је демонстриран радијски и бежични пренос, као један од изума Николе Тесле.

Продаја сребрњака с ликом Николе Тесле, издања Народне банке Србије 2019. године ускоро ће бити организована на благајни у Седишту Народне банке Србије, као и на благајнама филијала Народне банке Србије у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Ужицу.
Каматица/Фонет

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa