Инфо

30. октобар 2019.30. окт 2019.
Избор стихова аутентичног лиричара

Избор стихова аутентичног лиричара

Песник који чува Мачву у стиховима, писац који свет најлепше црта римом, Томислав Маринковић, вечерас је поново био разлог окупљања љубитеља писане речи, тамо где она највише ужива у Библиотеци шабачкој. Збирка одабраних песама из вишедеценијског опуса Томислава Маринковића, представљена је у свечаној сали овдашњег храма књиге.

- Увек када нова збирка или у овом случају избор из већ постојећег опуса, постане форма дела, осетим олакшање, осећај да сам нешто што је било у мени, што сам желео да искажем, започело пут ка читаоцима, но то увек када се вратим на објављено, сматрам да сам могао боље, без обзира да ли је другачије мишљење критике. Када осетим шта је могло боље, започиње стварање нечег новог, ствара се жеља - рекао је Томислав Маринковић говорећи о свом раду, свом приступу стварању на предствљању збирке изабраних песама о којој је било речи на представљању у Библиотеци шабачкој.



Збирка одабраних песама објављена је у оквиру најстарије едиције наше књижебности "плавог кола" Српске књижевне задруге. Избор песама и приређивање дела Томислава Маринковића учинио је професор др Радивоје Микић, професор Филиолошког факултета у Београду.

-Имао сам ту част и задовољство. Велики Милован Данојлић изузетно цени рад Томислава Маринковића и његова је идеја била да се приреди избор песама управо господина Маринковића, а коначна одлука је била моја. Јасно је да нисам имао дилему хоћу ли рећи да или не. Имао сам част, истичем, јер сам утонуо у рад једног аутентичног песника, лиричара. Био је то још један пут кроз опус песника који је, за уобичајене стандарде, касно почео да пише, што говори о томе да је у њему дело дуго сазревало, да се инспирација усађивала на тенане како би створила нешто вредно. Он је строг песник, строг према себи, пажљиво бира речи за стихове, а још строжије прилази избору песама за сваку збирку. Истовремено, као аутентични лирски песник, не бави се великим темама, већ пушта да га кроз стварање води животно искуство, тренуци живота и зато није ни песник великих речи и опширних дела. Уласком у "плаву едицију" постао је део нечег посебног и трајног, а уверен сам да је Маринковићу ту и место - истакао је др Микић.



Стихове на промоцији казивали су Кристина Алексић из Библиотеке шабачке и глумац Шабачког позоришта Слободан Петрановић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa