Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Будућност у језгру
Узгој лешника -шанса за младе пољопривреднике

Будућност у језгру

Лешник спада у групу коштуњавог воћа и његово узгајање датира још из периода старих Римљана. Верује се да води порекло из Мале Азије. Успева на плодним и растреситим подручјима. Лешник расте у облику грма, има листове који су заобљени и дугуљасти. Jезгро плода садржи мноштво витамина и хранљивих материја. Највише има витамина Б и то пре свега Б5 и Б6, а богато је и фолном киселином. Витамини који су део Б групе су посебно важни, јер пружају енергију организму, побољшавају концентрацију и позитивно утичу на целокупни нервни систем
У претходних неколико бројева у нашем листу имали сте прилику да прочитате о конкурсима за подстицај младим пољопривредницима, и средствима које додељују ИПАРД фондови. Уовом издању преносимо вам разговор са младим Филипом Симићем, по вокацији економиста, али одважно се упустио у пољопривредну производњу. Сасвим случајно се одлучио за узгој лешника. Предавање у ЦСУ било је подстицај за истраживање које је резултирало засадом на површини од хектар и 15 ари.

Оно што је можда необичано је да овај млади ентузијаста има уговор са познатом италијанском фабриком кондиторских производа „Фереро“. Засад је у другој години, а пун род очекује у седмој, но, то га није омело у намери да се озбиљно бави овом делатноштћу. Уколико се питате због чега смо баш Филипа одабрали за саговорника када можда постоје и озбиљнији произвођачи, одговор је у приступу и предзнању које је усвојио пре него што је предузео конкретне кораке у до тада, за њега, непознатој области. Били смо импресионирани знањем, озбиљношћу са којим је отпочео целокупан процес. Филип је искористио могућност подстицаја које даје Република Србија младим пољопривредницима, али и друге доступне фондове кроз које је обезбедио садни материјал, неопходну опрему за почетну производњу.

Лаици би рекли да пољопривредне културе доносе брзу, лаку зараду, без великог труда и ангажовања. Због тога се мањи број одлучује за узгој воћа које захтева нешто већи временски перод чекања на род, а захтева улагања пре прихода.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa