Инфо

10. новембар 2019.10. нов 2019.
Vučić: Do Nove godine u Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

Vučić: Do Nove godine u Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

(Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су разговори са председником Владе Северне Македоније Зораном Заевим и премијером Албаније Едијем Рамом били "веома добри" и да ће први видљиви договор бити лакши пролаз преко граничног прелаза Прешево, а путовање у Северну Македонију и Албанију само са личном картом може се очекивати до Нове године.

То су тектонске промене које ће утицати на привлачење директних страних инвестиција, јер улагачи желе стабилност и велико тржиште, рекао је Вучић.

Како је истакао, Прешево је за Србију трећи најважнији прелаз, после Батроваца и Градине, и одлука да фитосанитарна инспекција ради 24 сата дневно троструко ће убрзати пролаз камионима са робом на обе стране и смањити оперативне трошкове.

Он је најавио да ће уз мале измене закона за све три земље моћи да важи иста радна дозвола, а да ће се ускладити и признање квалификација, што ће, како је додао "нама користити јер имамо проблема са радном снагом, а истовремено ће креирати страховито добар инвестициони амбијент јер шаљемо поруку стабилности и слободе кретања на простору где живи 12 милиона људи".

Намера је, како је рекао Вучић, да "ако уђете на аеродром у Београду, да вам не требају посебна документа за Албанију, нико вас неће питати за папире, да буде што мање папира, што мање проблема на границама. Кад слетите у Скопље, ми вас више не питамо како сте тамо дошли, можете у Београд или Тирану, то је нека врста "мини шенгена".

Он је најавио да ће три земље моћи да заједно креирају туристичке руте, да неко може да обиђе Београд, Копаоник, Златибор и Охрид или Драч, у једном маху, што је, додао је, посебно атрактивно за азијске туристе.

Председник Србије очекује притиске због оваквих одлука, иако су то били прокламовани циљеви "Берлинске конференције", и сада "радимо све што је тражила ЕУ, само сами."

Очекује, каже, да ће напади бити најразличитији и из региона уз различита политичка оправдања, као и нападе изнутра, али додаје "да га је баш брига шта ће ко да каже јер зна да је то добро за људе у Србији".

Захвалио је Американцима за подршку овом пројекту, а подршку ће каже затражити и од француског председника Емануела Макрона.

Тројни састанак у Охриду наставља се данас, а разговорима ће се придружити и председавајуц́и Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздиц́ и министарка економије Црне Горе Драгица Секулиц́.

Уочи састанка челника Западног Балкана Заев, Вучиц́ и Рама утврдили су "декларацију са списком приоритета и мера за унапређење регионалне сарадње".

Основа декларације је сарадња, заједничко ангажовање и елиминисање свих препрека слободном кретању људи, роба, услуга и капитала као допринос грађанима свих земаља у региону у постизању заједничког крајњег циља - пуноправног чланства у ЕУ", саопштено је у Скопљу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa