Инфо

10. новембар 2019.10. нов 2019.
Сутра обележавање Дана примирја у Првом светском рату

Сутра обележавање Дана примирја у Првом светском рату

(Бета) - У Србији ће се сутра низом манифестација обележити Дан примирја у Првом светском рату.

Централна државна церемонија обележавања Дана примирја одржаће се у 11 часова код спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу где ће присуствовати министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

На Француском војном гробљу венце ће положити министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор Француске у Београду Жан-Луј Фалкони, док ће на Споменик незнаном јунаку на Авали венац положити изасланик председника Србије, генерални секретар председника Никола Селаковић.

Дан примирја, који је у Србији државни празник, установљен је као знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша у 11 часова потписано примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Дан примирја у Србији се празнује од 2012. године нерадно, а обележава се и у Уједињеном Краљевству, Белгији, Новом Зеланду, Француској.

Под називом "Дан сећања" овај дан се обележава и у земљама Комонвелта, а под именом "Дан ветерана" у САД.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијина рамонда, угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa