Инфо

11. новембар 2019.11. нов 2019.
Извор: Бета

Извор: Бета

Француски амбасадор: Знамо да је Србија платила високу цену у Првом светском рату

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони изјавио је данас у Београду да његова земља не заборавља да је Србија платила високу цену у Првом светском рату, али и да данас даје велики допринос очувању међународне безбедности.

На обележавању 101. годишњице потписивања примирја којим је окончан Први светски рат, на Француском војном гробљу у Београду, Фалкони је рекао да су се и Француска и Србија много промениле кроз искушења за четири године трајања тог сукоба.

"Француска од 1919. непрекидно обележава ову годишњицу, окупљају се све генерације да одају почаст. Нација се сећа бораца на свим фронтовима, не заборавља проливену крв, слави све савезничке земље", казао је Фалкони.

Уз Фалконија, војницима са Солунског фронта почаст су полагањем венаца одали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, представници Војске Србије, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадори Немачке и Русије у Београду, Томас Шиб и Александар Боцан-Харченко, и представници других амбасада.

Хор Француске школе у Београду извео је химне две земље и песму Креће се лађа француска.

Први светски рат, у којем је 20 милиона људи погинуло и 20 милиона рањено, окончан је 11. новембра 1918. године потписивањем примирја у Француској. Примирје је потписано у 5.15 у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, у шуми код града Компиењ. Тог јутра у 11.00 звона широм Француске огласила су да је и последња непријатељска сила, Немачка, потписала капитулацију.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa