Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
ПОРОДИЦА И ДИЈАБЕТЕС
СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

ПОРОДИЦА И ДИЈАБЕТЕС

Светски дан дијабетеса (ЊДД) креиран је 1991. године од стране ИДФ-а (Међународна фондација за дијабетес) и Светске здаравствене организације, као одговор на све већу забринутост због ескалације здравствене опасности коју представља дијабетес. Светски дан дијабетеса обележава се од стране Уједињених нација од 2006. године доношењем Резолуције 61/225 Уједињених нација. Сваке године обележава се 14.новембар, на рођендан сер Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом 1922. године открио инсулин.


Тема Светског дана борбе против дијабетеса 2019. године је „ПОРОДИЦА И ЗДРАВЉЕ“.

Међународна фондација за дијабетес подиже свест о утицају који дијабетес има на породицу и подршку оболелим и промовише улогу породице у управљању, нези оболелих и превенцији дијабетеса.

Дијабетес – шећерна болест је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавно – здравствени проблем. Светска здравствена организација и Међународна фондација за дијабетес процењује да 2017. године у свету од шећерне болести болује 425 милиона људи, а да ће се број оболелих од шећерне болести до 2045. године повећати на 629 милиона.

Према процени Института за јавно здравље Србије, у Републици Србији без Косова и Метохије од дијабетеса болује приближно 750.000 особа или 13,2% одраслог становништва, што одговара компаративној преваленцији 10,3%. Број особа са типом 2 дијабетеса је многоструко већи (95%) у односу на особе са типом 1 дијабетеса.

Домаћи експерти на основу резултата међународних студија процењју да 39% особа са типом 2 дијабетеса нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Ако се не лечи, шећерна болест може довести до озбиљних здравствених компликација. Компликације укључују:
оштећење вида и слепило,
периферне неуропатије,
дијабетесну нефропатију,
срчани удар,
мождани удар.


Преваленција дијабетеса расте са годинама старости и процењује се да је готово половина оболелих старија од 65 година. Код старијих особа тип 2 дијабетеса се релативно касно открива, када су већ присутне бројне кардиоваскуларне компликације. У Србији, као и у развијеним земљама света, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болести. У нашој земљи од ове болести годишње умре око 3000 људи и припада групи европских земаља са високом стопом умирања од ове болести.

Регистар за дијабетес основан је у Србији 1980. године. Нова организација Регистра за дијабетес у Србији подразумевала је његову децентрализацију. Популациони регистар за дијабетес основни је део сваког националног програма за контролу ове болести. Сам процес регистрације подразумева организовано прикупљање, унос, чување, анализу и интерпретацију података о новодијагностикованим особама са дијабетесом. Регионални Регистри воде се на нивоу округа и базе су у институтима/заводима за јавно здравље.

Према подацима популационог Регистра за дијабетес у Србији је у 2017. години евидентирано 291 новооболелих особа узраста до 29 година са дијагнозом тип 1 дијабетеса. Исте године регистровано је 14.191 новооболелих особа од тип 2 дијабетеса.

У Мачванском округу према подацима популационог Регистра за дијабетес имамо податке за 2018. годину евидентирано је 8 новооболелих особа узраста до 29 година са дијагнозом тип1 дијабетеса, а са дијагнозом тип 2 дијабетеса регистровано је 552 новооболеле особе, што представља повећање у односу на претходну годину. Чешће обољевају особе женског пола у истој старосној структури са мушкарцима (преко 50.година). У Мачванском округу према подацима популационог Регистра за дијабетес имамо податке за 2018. годину евидентирано је 8 новооболелих особа узраста до 29 година са дијагнозом тип1 дијабетеса, а са дијагнозом тип 2 дијабетеса регистровано је 552 новооболеле особе, што представља повећање у односу на претходну годину. Чешће обољевају особе женског пола у истој старосној структури са мушкарцима (преко 50.година).

Новооболели од фактора ризика за настанак болести помињу гојазност (БМИ>=30), дијабетес у породици, хипертензија, пушење.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa