Инфо

14. новембар 2019.14. нов 2019.
Окановић: Ограничење од 150 км/х нема ниједна земља Европе

Окановић: Ограничење од 150 км/х нема ниједна земља Европе

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја казао је да ограничење брзине возила од 150 км/х нема ниједна земља Европе и оценио да то представља класичан пример политичког метода рада.
"Тако нешто не постоји нигде у свету", казао је за "Недељник" Окановић.


Окановић је за "Недељник" поводом најаве директора Јавног предузећа "Путева Србије" Зоран Дробњак да ће на српским ауто-путевима ускоро бити толерисано прекорачење брзине од 20 км/х, рекао да суд суди на основу закона, а не на основу неких препорука или иницијатива.

"Шта би се десило у случају саобраћајне незгоде са елементима кривичног дела, односно у случају да неко погине? И када би се у судском поступку утврдило да је до незгоде дошло услед тога што се возило кретало брзином већом од законом дозвољене, а возач се правдао тиме да се кретао у оквиру толерисане брзине", упитао је Окановић.

Он је указао да ограничење од 140 км/х постоји у само три земље у Европи.

"Ограничење на 140 км/х постоји у три земље, Пољској, Бугарској и Аустрији. У свим осталим, ограничена брзина креће се од 110 до 130 км/х. На пример, у САД је 100-110 км/х, као и у Великој Британији", рекао је Окановић.

Директор "Путева Србије" Зоран Дробњак најавио је да ће на српским ауто-путевима ускоро бити толерисано прекорачење брзине од 20 км/х, ако се сагласе надлежни.

Тако ће на деловима ауто-пута где је ограничење 130 км/х бити толерисано до 150 км/х, као ид а то неће важити за тунеле где је ограничење 80 км/х на Коридору 11.

Статистички подаци на нивоу Србије показују да се брзина, као утицајни фактор, препознаје код трећине свих несрећа и код више од 50 одсто смртних исхода у саобраћајним незгодама.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa