Инфо

15. новембар 2019.15. нов 2019.
Шабачко позориште

Шабачко позориште

Инклузивна представа "Свет"

У Шабачком позоришту данас је изведена инклузивна представа "Свет" Удружења "Живимо заједно" које постоји од 1997. године и пружа свакодневну помоћ и подршку особама са сметњама у развоју кроз бројне едукативне, радно-окупационе, културне, спортске, психо-социјалне и забавне активности.

Активности се одвијају кроз велики број различитих радионица и секција, а најуспешнија међу њима је драмска секција удружења.

Драмска секција је активна од 2001. године и успешно припрема и реализује представе и рецитале у којима глуме особе са сметњама - самостално, као и са учешћем особа из опште популације - инклузивне представе. До сада је реализовано пет представа – „Аналфабета“, „Торта са 5 спратова“, „Мала принцеза“, „Дубравко и Сања“ и, најновија, „Свет“. Драмска секција је са овим делима наступала у скоро свим београдским позориштима и салама, али и у бројним градовима широм Србије, па и у иностранству. Представе „Аналфабета“, „Торта са пет спратова“ и „Свет“ су освојиле више награда на фестивалу драме у Скопљу "Игри без маска - театар без дискриминација" (2015, 2016. и 2018.године).

Инклузивна представа „Свет“ (Бранислав Нушић) представља круну дугогодишње каријере вође драмске секције Лепе Станковић, која је припремила кориснике и режирала представу. Костими су специјално израђени за глумце уз помоћ професора Школе за дизајн текстила.

У овом захтевном комаду, који траје око 50 минута, глуми 10 особа са сметњама у развоју и 2 особе из опште популације. Главни глумац, Дубравко Филиппи, особа са дауновим синдромом, добитник је нагаде Златна маска за најбољу мушку улогу на поменутом фестивалу у Скопљу.

Министарство културе и информисања је у 2019. години финансијски подржало реализацију пројекта Инклузивни „Свет“.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa