Инфо

16. новембар 2019.16. нов 2019.
Бета

Бета

На данашњи дан 16. новембар -

1914 - Почела је Колубарска битка, највећа коју је српска војска водила у Првом светском рату. Битка је завршена 15. децембра победом српске војске над аустроугарским трупама под командом генерала Поћорека (Потиорек) који је био присиљен да се повуче из Србије. Изузетне заслуге за победу у бици, у којој је заробљено око 43.000 аустроугарских војника, имао је генерал Живојин Мишић.

1532 - Шпански освајач Франсиско Писаро (Францисцо Пизарро) заузео је са само 200 војника град Кахемарку у Перуу и погубио цара Инка Атахуалпу, иако је за њега била исплаћена велика откупнина.

1766 - Рођен је француски композитор и виолиниста Рудолф Кројцер (Родолпхе Креутзер), дворски виолиниста Наполеона Бонапарте и Луја XВИИИ. Опчињен његовом виртуозношу, Бетовен му је посветио сонату за виолину и клавир бр. 47, познату Кројцерову сонату.

1831 - Умро је пруски генерал Карл Марија фон Клаузевиц (Мариа вон Цлаусеwитз), један од најпознатијих војних теоретичара 19. века. У делу "О рату" теоретски је уобличио искуства нове стратегије примењене у Наполеоновим ратовима. Према Клаузевицу рат је саставни део општих политичких односа и наставак је политике уз примену других средстава.

1912 - Почела је Битољска битка у Првом балканском рату у којој је српска војска 18. новембра потукла турску Вардарску армију Зеки паше.


1918 - После пропасти аустроугарске монархије у Првом светском рату, Мађарска је проглашена независном републиком.

1933 СССР и САД су успоставили дипломатске односе.

1941 - У Другом светском рату је почела друга немачка офанзива на Москву, која је 5. децембра завршена поразом немачке војске. Настављајући операције, совјетска Црвена армија до марта 1942. одбацила је немачке трупе на 200 километара од Москве. Овај немачки пораз означио је крај "блицкрига" и наговестио преокрет рата у корист антихитлеровске коалиције.

1960 Умро је амерички филмски глумац Кларк Гејбл (Цларк Гебле). Играо је у више од 70 филмова, а велику популарност је стекао као Рет Батлер (Рхетт Бутлер) у филму "Прохујало с вихором". Добитник је Оскара за филм "Догодило се једне ноћи".

1965 - СССР је лансирао свемирски брод "Венеру ИИИ" који је у марту 1966. стигао на Венеру, као први свемирски брод који се спустио на неку другу планету.

1970 - Пакистан је званично саопштио да је број мртвих у циклону и огромним таласима који су запљуснули обале Источног Пакистана (Бангладеш) и острва у Бенгалском заливу достигао пола милиона.

1972 - Тројица америчких астронаута почели су 84-дневни лет у свемирској летелици "Скајлаб 4".

1991 - Руски председник Борис Јељцин потписао је серију декрета којима је пренео власт над привредом са совјетске централне владе на владу Русије.

1992 - На првим вишестраначким изборима у Литванији након стицања независности од СССР, убедљиво је победила Демократска радничка партија (бивши комунисти).

1992 - Савет безбедности УН пооштрио је санкције против СР Југославије увођењем речне и поморске блокаде.

1995 - Међународни суд за ратне злочине у Хагу оптужио је лидера босанских Срба Радована Караџића и војног команданата Ратка Младића за геноцид над муслиманским цивилима почињен током заузимања Сребренице у јулу 1995.

1997 - Умро је француски политичар и публициста Жорж Марше (Георгес Марцхаис), генерални секретар француске Комунистичке партије (1972-94).

1998 - Међународни суд за ратне злочине у Хагу прогласио је кривим једног босанског Хрвата и двојицу Муслимана за убијање и злостављање српских затвореника 1992. у логору Челебићи. То је било прво суђење за ратне злочине почињене над Србима током рата у БиХ.

2000 - Председник САД Бил Клинтон (Билл Цлинтон) допутовао је у Вијетнам, у прву посету једног америчког председника тој земљи од завршетка Вијетнамског рата 1975.

2001 - Париски клуб поверилаца отписао је СР Југославији 66 одсто дуга према државама повериоцима.

2003 - У Србији су, због малог одзива бирача (39 одсто), по трећи пут пропали председнички избори.

2003 - У близини Кабула убијена је радница УН, Францускиња Бетина Гуазлар (Беттина Гоислард) и она је прва жртва медју запосленима у УН од када је две године раније свргнута талибанска власт у Авганистану.

2007 - Више од 3.500 људи је страдало, преко 3.000 је повређено, док се око хиљаду особа воде као нестале у снажном циклону који је погодио Бангладеш.

2012 - Апелационо веће Хашког трибунала ослободило је хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача кривице за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995, поништивши првостепену пресуду којом је Готовина био осуђен на 24, а Маркач на 18 година затвора.

2014 - Умро је Јован Ћирилов, драматург, књижевник и позоришни критичар, управник Југословенског драмског позоришта, уметнички директор и селектор БИТЕФ-а, председник Националне комисије Југославије и Србије у УНЕСЦО.

2017 Слика ренесансног уметника Леонарда да Винчија "Салватор Мунди" (Спаситељ света) продата је на аукцији за 450,3 милиона долара и тако постала најскупља слика на свету.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa