Инфо

18. новембар 2019.18. нов 2019.
Директорима јавних предузећа у Србији забрањене политичке кампање коришћењем средстава фирме

Директорима јавних предузећа у Србији забрањене политичке кампање коришћењем средстава фирме

(Бета) - Влада Србије предложила је допуне Закона о јавним предузећима којима је предвиђена смена директора пре истека периода на који је именован ако користи ресурсе јавног предузећа за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката.

Директор ће бити смањен посебно ако за промоцију користити службене просторије, возила и инвентар предузећа без накнаде.

Како је предложено, дитректор јавног предузећа не сме да води изборну кампању у радно време. Казна му следује и ако вршити притисак на запослене и лица ангажована по другом основу у јавном предузећу у вези са подршком политичким субјектима или кандидатима на изборима.

Први човек јавног предузећа ће бити смањен и ако му је било познато да запослени или ангажовани по другом основу у јавном предузећу користи ресурсе јавног предузећа за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката, а није предузео радње за које је надлежан да то спречи.
Допуна закона који је у скупштинској процедури усвајања донета је ради унапређења изборног процеса, а у склопу препорука Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и њене Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa