Инфо

2. децембар 2019.2. дец 2019.
На данашњи дан 4. децембар

На данашњи дан 4. децембар

1154 - Николас Брекспир (Ницхолас Бреакспеар), први и једини Енглез који је биран за папу, устоличен је за поглавара римокатоличке цркве као Адријан ИВ (Адриан).

1371 - Умро је цар Урош Немањић, син цара Душана и једини наследник великог српског царства. Ступивши на престо у 19. години, после Душанове смрти 1355, није успео да сачува велико царство које се после његове смрти распало на низ самосталних области под влашћу моћних феудалаца. Његовом смрћу изумрла је лоза Немањића. Према предању убијен је мучки у лову, када се сагнуо над водом да се освежи. Српска православна црква је на основу тог предања прогласила Уроша за мученика и светитеља.

1642 - Умро је француски државник, кардинал Арман Жан ди Плеси Ришеље (Арманд Јеан ду Плессис Рицхелиеу), који је као министар краља Луја XИИИ (Лоуис) (од 1629) имао стварну власт у Француској и подигао моћ француске круне. Основао је 1635. Француску академију.

1679 - Умро је енглески филозоф Томас Хобс (Тхомас Хоббес), представник класичног енглеског емпиризма. Идеје о човеку као слободном појединцу и држави као вештачкој творевини насталој на основу уговора појединаца, изнео је у делима "Левијатан", "Основи природног закона и политике", "О човеку", "О телу", "О грађанину".

1791 - Изашао је први број британског "Обсервера", најстаријег недељног листа у свету.

1795 - Рођен је шкотски есејист и историчар Томас Карлајл (Тхомас Царлyле), аутор романтизираних историјских дела од којих је најпознатије "Француска револуција" (1837). Оснивач је и чувене Лондонске библиотеке.

1829 - Британци су у Индији забранили обичај спаљивања удовица приликом спаљивања њихових мужева на посмртној церемонији.

1841 - Представом "Смрт Стефана Дечанског" Јована Стерије Поповића, у бившем складишту царинарнице на Сави у Београду отворено је "Позориште на Ђумруку". Штампан је први позоришни плакат и наплаћиване су улазнице. Организатори овог позоришта били су глумац и редитељ Атанасије Николић и драмски писац Јован Стерија Поповић.

1943 - Председник САД Рузвелт (Роосевелт), британски премијер Черчил (Цхурцхилл) и турски председник Мустафа Исмет Инени (Иноенуе) разматрали су у Каиру заједничке акције у оквиру антихитлеровске коалиције. Турска је, међутим, одбила да објави рат Немачкој.

1945 - Умро је амерички биолог и генетичар Томас Хант Морган (Тхомас Хунт), оснивач генетике, добитник Нобелове награде за медицину 1933. за откриће функције хромозома у преношењу наследних својстава. Израдио је прве мапе положаја гена у хромозомима и сматра се главним представником теорије наслеђа.

1974 - У близини главног града Шри Ланке Коломба срушио се холандски авион "ДЦ-8". Погинули су сви путници и чланови посаде, њих 191.

1975 - Умрла је Хана Арент, филозоф и једна од водећих личности у области политичке теорије у 20. веку. Лауреат је многих међународних награда, међу којима Лесингове награде 1959. и награде "Сигмунд Фројд" 1967. У Дрездену је 1993. основан "Хана Арент институт" за истраживање тоталитаризма.

1976 - Умро је Едвард Бенџамин Бритн (Едњард Бењамин Бриттен), један од најзначајнијих енглеских композитора 20. века. Са оперским певачем Питером Пирсом (Петер Пеарс) основао је 1948. Алдебуршки музички фестивал ("Питер Грајмс", "Отмица Лукреције", "Ратни реквијем", "Пролећна симфонија").

1977 - На југу Малезије је погинуло 100 људи приликом пада авиона којег је отела јапанска терористичка група Црвена армија.

1977 - Диктатор Жан Бедел Бокаса (Јеан, Бокасса) крунисао се за цара Централноафричког царства. Трошкови церемоније крунисања износили су колико и четвртина националног производа земље.

1980 - У авионској несрећи у близини Лисабона, за коју се сумња да је била последица саботаже, погинуо је португалски премијер Франсиско Са Карнеиро (Францисцо, Царнеиро).

1991 - Отмичари су ослободили последњег Американца, новинара Терија Андерсона (Террy), који је као талац у Либану провео 2.454 дана. Припадници Исламског џихада киднаповали су Андерсона 16. марта 1985.

1995 - Министри иностраних послова Европске уније на састанку у Бриселу суспендовали су санкције СР Југославији, уведене 1992. због умешаности југословенске владе у рат у Босни. Први војници НАТО - претходница трупа за имплементацију Дејтонског мировног споразума, слетели су у два авиона на сарајевски аеродром.

1998 - Последњи борци "Црвених Кмера" предали су се армији Камбоџе, чиме је после две деценије окончана борба тог маоистичког покрета против владиних снага.

2001 - Израелска војска ушла је у неколико палестинских градова на Западној обали и заузела међународни аеродром у Гази.

2003 - Тужилаштво за ратне злочине у Београду подигло је оптужницу против осам особа за ратни злочин почињен у Вуковару 1991, када је убијено око 200 цивила. То је прва оптужница коју је то тужилаштво подигло од када је основано, јула 2003.

2011 - На парламентарним изборима у Хрватској већину је освојила Кукурику коалиција предвођена Социјалдемократском партијом (СДП) и преузела власт од Хрватске демократске заједнице (ХЏ).

2012 - У тајфуну Бопа који је погодио јужно филипинско острво Минданао погинуло је више од 1.000 особа, док је велики број људи нестао.

2015 - Већина грађана одбацила је на референдуму предлог да се Данска придружи заједничкој политици чланица Европске уније у области правосуђа и унутрашњих послова. Данска од раније има изузећа из заједничке одбрамбене политике, монетарне политике, као и држављанства ЕУ.

2016 - На председничким изборима у Аустрији већину гласова добио је бивши лидер Странке зелених и независни кандидат Александер Ван дер Белен, што је оцењено као пораз национализма и антиевропског популизма и допринос очувању јединства у Европи.

beta

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa