Инфо

2. децембар 2019.2. дец 2019.
Ђорђевић: Измнене Закона доносе већу заштиту запосленима преко агениција

Ђорђевић: Измнене Закона доносе већу заштиту запосленима преко агениција

Министар за рад запошљавање и борачка питања Зоран Ђорђевић изјавио је данас да је предложеним законом о агенцијском запошљавању предвиђена максимална заштита оних који се запошљавају преко агенција и да ће допринети смањењу рада на црно.

Образлажући Предлог закона о агенцијском запошљавању у Скупштини Србије Ђорђевић је рекао да ће агенцијски запосленима бити обезбеђења једнака зарада и други основни услови рада попут радног времена и одмора, као и безбедност и здравље на раду и други услови рада који се примењују на запослене које непосредно запошљава послодавац.

Он је казао да су сива економија и неформално запошљавање један од кључних изазова са којима се Србија суочава, те да нерегистроване активности у значајној мери наносе штету послодавцима, запосленима и самој држави.

Са једне стране, како је истакао министар, непријављени радници су ускраћени за основна права, измедју осталог и права из пензијског и здравственог осигурања, док са друге стране држава не успева да наплати порезе и доприносе.

"Примена закона допринеће сузбијању сиве економије односно смањену рада на црно јер до сада агенцијски радници нису били видљиви у систему радно-правних односа, те су били подложни свим облицима нарушавања уставних и законских права из рада и социјалног осигурања, тако да су спадали у облик рада на црно", рекао је Ђорђевић.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa