Инфо

4. децембар 2019.4. дец 2019.
Храбре Британке у нашем сећању

Храбре Британке у нашем сећању

Крајем 1915. године у Крагујевац је стигла хуманитарно-медицинска експедиција коју је предводила Мејбел Синклер Стобарт. Организована група од 45 чланова, медицинског особља и волонтера, упутила се у Србију као Трећа јединица Српског потпорног фонда. Путовање чланица мисије Стобарт од Лондона до Крагујевца трајало је скоро месец дана. Кроз болницу Стобарт, према речима њеног руководиоца, за шест месеци рада прошло је око 20 000 пацијената.



О раду болнице Стобарт најобимније сведочанство оставила је сама Мејбел Стобарт у књизи објављеној већ 1916. године под називом „Пламени мач у Србији и другде“. Пишући ову књигу, желела је да Британцима пружи што тачнији увид у ратне прилике у Србији и да подстакне на даљу помоћ српском народу. У Лондону су током 1915. и 1916. године објављене још три књиге чланица мисије Стобарт.

Ова сведочанства се на српском језику по први пут појављују управо у оквиру књиге „Болница Стобарт“, а њихови одабрани сегменти чине текстуални део изложбе отворене у Библиотеци шабачкој. Ауторка Татјана Јанковић желела је да јавности прикаже другу, женску страну рата и укаже на појединце који су током 1915. године били у Србији, помагали отварајући болнице, од којих је Крагујевачка била највећа.

-Често заборавимо да су оне док је рат трајао лечиле ратне ране, да нису само биле учеснице у борбама. Ипак, позадинска прича, доношење мира није толико заступљена и актуелна тема- истакла је Татјана Јанковић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa