Инфо

9. децембар 2019.9. дец 2019.
У част господара Јеврема

У част господара Јеврема

Монументални споменик посвећен Јеврему Обреновићу током пролећа наредне године биће постављен испред Дома војске у Шапцу.

Скулптура висока четири метра, дело академског вајара Владимира Товића, награђено као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа, реалистично приказује Јеврема у народној ношњи XIX века.


-Шабац на достојан начин треба да се одужи Јеврему, а споменик који ће красити Трг испред Дома војске треба да буде симбол нашег града. Захваљујем се уметнику на изузетном труду који је уложио да на прави начин прикаже знаменитог Обреновића. Почетком ове године договорено је са Владимиром да се започну радови и у марту ће бити завршени, а већ сутра приступамо уређњу простора предвиђеног за скулптуру - рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.


Аутор Владимир Товић истиче да је целокупан процес био захтеван, али да је задовољан резултатима и завршним радовима. Након финалног вајарског дела ливница из Ковина начиниће скулптуру.

-Пре самог почетка приступио сам опсежном истраживању о лику и делу брата кнеза Милоша Обреновића. Трудио сам се да што верније и аутентичније прикажем Јеврема - појаснио је уметник.

Члан градског већа задужен за културу Игор Марсенић наводи да је намера била да се укаже на значај господара Јеврема као творца модерног Шапца.

-Верујем да ће скулптура бити понос за све наше суграђане, јер и данас шетамо улицама које је "формирао" Јеврем. Верујем да бар 120 година касни реализација споменика, али смо решили да исправимо ту неправду.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa