Инфо

9. децембар 2019.9. дец 2019.
Гласало више од 20 одсто, отворени базен без подршке

Гласало више од 20 одсто, отворени базен без подршке

Грађани Шапца имали су прилику да на јућерашњем непосредном изјашњавању одлуче о предлозима на који начин да потроше новац који е месним заједницама враћа на име наплате од пореза на промет.

У овом тренутку су обрађени подаци са свих десет градским месних заједница и 27 приградских и сеоских.

Према речима Јелене Топаловић Петровић из градске управе, јуче је гласало укупно 23,42 одсто од уписаних у списак за изјашњавање, односно око 13 одсто сви уписаних бирача.

- У неким од ових месних заједница овај поступак је спроведен други или трећи пут. Евидентно је да су људи боље упознати са проблематиком. У 27 месних заједница просечно је изашло 32,31 одсто уписаних у списак, што је око 17,5 одсто од укупног броја бирача. Када је реч о градским месним заједница, у току дана изашло на изјашњавање 4.373 грађана што је 14,64 одсто од уписаних учесника, односно око 8,5 одсто од укупног броја бирача - истакла је она.

Топаловић Петровић је додала да је предлог да град Шабац добије отворени базен није добио потребну већину и да су од десет градских месних заједница две - Доњи Шор и Летњиковац, изгласали, а било је потребно свих десет. Пројекти који су добили већину биће објављени током дана на званичном сајту града Шапца - sabac.rs.

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић се још једном захвалио свим суграђанима који су јуче изашли да непосредно одлуче о стварима које су њима важне.

- Јуче су по први пут сви грађани Шапца имали прилику да непосредно одлучују и сви негде размишљамо да би тај 8. децембар прогласимо у нашем граду празником демократије. Суштински, десио се велики корак. Добили су прилику сви да одлучују. Оно што се никада није десило у Србији, догодило се у Шапцу. Грађени су имали право да непосредно и директно кажу шта је за њих најважније и како желе да потроше свој новац. Верујем да је ово пут којим ће кренути и цела Србија. Онога тренутка када грађани добију прилику да непосредно одлучују о свом новцу, ток тренутка се мења историјски ток у коме наше друштво функционише. грађани се ослобађају и добијају прилику да мењају свој живот - рекао је Зеленовић.

Зеленовић је нагласио да је пред свима њима велики задатак.

- Оно што нам предстоји, с обзиром да је сваки почетак тежак, јесте да са овим процесом упознамо све наше суграђане. Очигледно је да нису сви знали, да се у великом броју нису уписали у списак за одлучивање, да је велики број наших суграђана дошао на бирачка места тамо где иначе гласају и да нису могли да одлучују, јер нису били у списку. Велики број није био ни информисан шта су предлози. Оно шти ми радимо, то је да ћемо наше грађане да информишемо и припрема новог одлучивања које ће се десити следеће године - рекао је градоначелник.
зеленовић је додао да је добар показатељ то што је већа излазност забележена у оним месним заједница где су се грађани већ изјашњавали.

- Двориште, Дуваниште, Табановић, Миокус, Церовац, Штитар су места где је изашло 30 посто од укупног броја људи који иначе редовно излазе на изборе. То је велики број. У питању је 60 одсто људи који су се уписали у списак за гласање. Верујем када ова пракса буде заживела и у граду, ако што је у нашим селима, излазност ће бити далеко већа - напоменуо је Зеленовић.

Градоначелник је нагласио да су у процес већ већ укључени млади шабачки програмери.
- Укључили смо младе програмере из нашег града у проналажење начина да у овај процес укључимо већи број суграђана, нарочито оне који не желе да излазе на биралишта већ желе да користе модерне технологије. И понуђена су решења како да се грађани упишу у списак за гласање, да предложе електронским путем пројекте и да на крају гласају електронским путем. Верујем да ћемо за следеће изјашњавање имати управо овакву прилику да путем електронске апликације наши суграђани одлучују о оним стварима које су за њих важне - закључио је градоначелник.

Имали смо 2004. године свега један бунар и један или два хектара под јагодама. У првој години када се кренуло са аграрном политиком подстицаја, било је седам бунара и можда десет хектара. Данас имамо 700 бунара и хиљаду и по хектара под јагодама. Иза сваке добре ствари стоји мукотрпан рад.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa